Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Mazurek na okrągło

Opublikowano: 03-04-2015, Kategoria: Bez kategorii, Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , , ,
Mazurek na okrągło
Składniki

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajo

masa:

  • 80 g rodzynek sułtańskich
  • 75 g płatków migdałowych
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady

dekoracja np. ozdoby z opłatka, marcepana, kandyzowane owoce

Czas przygotowania: 1 godz.


Przepis na: Mazurek na okrągło

Share Button

Miałam Was tu zaskoczyć jakimś ładnym mazurkiem z własnoręcznie wykonanymi ozdobami, a tymczasem to mnie zaskoczyło przeziębienie. Ale zwlokłam się do kuchni, żeby coś na Wielkanoc jednak przygotować. Dziś zapraszam na mazurka bakaliowo-czekoladowego.

Patent jest banalny – spód jak na tartę. Siekam zimne masło z mąką, dodaję mąkę i cukier. Zagniatam w zgrabną kulę, po czym zawijam w folię spożywczą i na pół godziny daję ciasto do zamrażalnika.

Nastawiam piekarnik na 180 st. C, rozwałkowuję ciasto i wykładam formę, pamiętając, aby podnieść nieco brzegi – wystarczy o około 0,5 cm. Teraz można skorzystać z dwóch metod – wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wysypać np. groch lub ryż lub nakłuć widelcem ciasto i piec. Osobiście wolę drugą metodę, ponieważ wtedy czas pieczenia jest po prostu krótszy. Niezależnie od tego, z jakiej metody skorzystacie, ciasto powinno piec się, aż się zarumieni – zazwyczaj wystarcza około 20-25 minut.

W tym czasie ścieram na tarce gorzką czekoladę, następnie mieszam ją z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Oczywiście można dodać posiekanych orzechów, suszonych moreli lub innych owoców – co kto lubi. Jeśli ciasto jest już upieczone, zmniejszam temperaturę na 150-160 st. C, wysypuję na ciasto mieszankę bakaliowo-czekoladową i wkładam całość jeszcze na około 5 minut do piekarnika.

Teraz wystarczy całość udekorować i poczekać aż czekolada stężeje i zwiąże składniki. Smacznego!

Mazurek na okrągło

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Łał! świetne! muszę spróbować!

  2. mmmhm, wygląda naprawdę bardzo apetycznie. Uwielbiam rodzynki i migdały. Zresztą ogólnie jestem fanką mazurków i wszelakich ciast. Nie wiem tylko co na to moja dieta, ale chyba się nie powstrzymam i upiekę dziś go :)

Napisz komentarz