Mizeria
Opublikowano: 26-06-2013, Kategoria: Dodatki, Obiad, Przepisy, Sałatki, Komentarze: 0Tagi: cytryna, jogurt naturalny, koperek, ogórki, pietruszka, rukola

- kilka ogórków
- 1 duży jogurt grecki
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 1 cytryna
- odrobina zieleniny np. koperek, pietruszka lub rukola
Czas przygotowania: 10 min
Przepis na: Mizeria
Ile domów, tyle przepisów na mizerię. Wydawałoby się, że odatek jeden z najprostszych, a jednak za każdym razem i wszędzie smakuje nieco inaczej. Ja preferuję go z jogurtem greckim.
Biorę kilka ogórków – myślę, że tak na 4 osoby koło 5-6 – w zalezności jak kto lubi. Obieram i kroję. Nie ścieram na tarce, bo wolę odrobinę grubsze plasterki. I przygotowuję teraz jogurt. Dodaję do niego cukier, sól, pieprz i sok z cytryny – u mnie mniej więcej dwie łyżki. Mieszam sobie ten jogurt, ale polewam ogórki dopiero przed podaniem. Jeżeli zrobię to za wcześnie, ogórki puszczą wodę i ostatecznie będzie mi kapało z widelca, a tego nie cierpię. Kiedy już poleję ogórki, posypuję je jeszcze czymś zielonym. Dzisiaj padło na rukolę, ponieważ akurat ona rośnie mi w ogrodzie. Koperek się zbuntował i rosnąć nie zamierza w tym zimnie, a pietruszka nie przyszła mi do głowy ;) Smacznego!