Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Młoda kapusta

Opublikowano: 01-07-2013, Kategoria: Dodatki, Obiad, Przepisy, Sałatki, Komentarze: 1
Tagi: , ,
Młoda kapusta
Składniki
  • 1 główka kapusty
  • 1 duża łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Czas przygotowania: 10 min plus 40 min gotowanie


Przepis na: Młoda kapusta

Share Button

Pierwsze kulinarne skojarzenie z Polską? Kotlet schabowy, ziemniaki kapusta zasmażana. Powiem Wam, że jakoś chyba ten mój dom odstaje od schematu, bo kompletnie nie pamiętam, żeby chociaż raz była u nas typowa kapusta zasmażana.

W ogóle nie kojarzę, aby zasmażkę dawało się do zup czy innych potraw. Zresztą tak samo jak serki topione – ostatnio nagminnie słyszę, że ludzie dodają je do zup właśnie. To kompletnie nie moje klimaty.

Jeśli potrawa nie jest ciastem, to staram się jednak eliminować niepotrzebne kalorie, które w istocie na smak jakoś pozytywnie według mnie nie wpływają. I tak dla przykładu dzisiaj młoda kapusta, idealna na tę porę roku jako dodatek do drugiego dania.

Główkę kapusty kroję drobno, zalewam wodą i gotuję około 40 minut, aż zmięknie. Następnie odcedzam wodę, dodaję łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Na sam koniec siekam koperek i mieszam wszystko razem. Kapusta najlepsza jest na ciepło, ale smakuje również na zimno. Jak kto lubi :) Jak widzicie, przygotowanie jest do bólu proste. Polecam wszystkim, nawet tym najbardziej początkującym kucharzom :) Smacznego!

Młoda kapusta

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. Klaudia pisze:

    Uwielbiam młodą kapustę, idealny dodatek do obiadu, robię bardzo podobną :)

Napisz komentarz do Klaudia