Muffiny z borówką amerykańską
Opublikowano: 20-07-2017, Kategoria: Ciastka, Desery, Posiłek, Przekąska, Przepisy, Rodzaj jedzenia, Komentarze: 9Tagi: borówka amerykańska, brązowy cukier, cukier, jaja, mąka, masło, mleko, proszek do pieczenia
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru z wanilią
1,5 szklanki borówek amerykańskich
2-3 łyżki brązowego cukru
Czas przygotowania: 5 min plus 25 min pieczenie
Przepis na: Muffiny z borówką amerykańską
Borówki szaleją. Ale ptaki też. Człowiek spuści taki krzak z oka, a za chwilę już owoce rozdziobane. Tak więc dziś była szybka akcja: albo my albo ptaki. Tym razem człowiek wygrał 1:0. No, powiedzmy 0,8:0, bo trochę owoców już nosiło ślady naszych latających przyjaciół. Tak czy siak na szybko powstały pachnące muffiny.
Dziś skrócę opis wykonania do minimum. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C, wykładam formę papilotkami, miksuję wszystkie składniki i na końcu wsypuję do masy borówki. Napełniam papilotki, posypuję każdą muffinę brązowym cukrem i wstawiam do piekarnika na 25-30 min. Mniam :) Smacznego!
Genialny i prosty przepis. Polecam jednak korzystać bardziej z masła niż margaryny!
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
Kurczę uwielbiam muffinki, ale nigdy mi nie wychodziły, ale teraz już wiem dlaczego. Dostałam od koleżanki przepis z użyciem sody i stąd ten dziwny posmak!
Wygląda świetnie.
Zawsze lubiłam muffinki.
Zdrowe słodycze są w ostatnim czasie bardzo popularne! Warto robić takie Muffinki w domku – z jagodami smakują świetnie. Pozdrawiamy – DaPietro
O, witam moją ulubioną restaurację :) Chyba muszę zawitać do Krakowa i przypomnieć sobie smak Pollo Peppone!
Borówka amerykańska to doskonały sposób na przełamanie słodkiego smaku. Owoc ten nadaje ciastu wyrazistości.
muffiny wyglądają przepięknie, a sam przepis super, dzięki
Borówka amerykańska to mój ulubiony owoc. Dodaję go do wielu ciast, także muffinek. Za każdym razem… czysta przyjemność jedzenia. Próbowałam Twojego przepisu i powiem tak… PYCHA, ale dodałabym zdecydowanie więcej borówek.