Murzynek
Opublikowano: 08-08-2014, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 3Tagi: cukier puder, jaja, kakao, mąka, maślanka, masło, migdały, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, wanilia
- 100 g migdałów
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3 jaja
- 250 ml maślanki
- 200 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g kakao
Czas przygotowania: 10 min plus 60 min pieczenie
Przepis na: Murzynek
Murzynka jadł chyba każdy, więc nie wymaga zbędnego komentarza. Dlaczego go lubię? Bo się go robi po prostu chwilkę, a jestem ostatnio tak ograniczona czasowo, że jeśli coś trzeba przyrządzać dłużej niż 10 minut, to mnie to pokonuje ;)
Wykładam papierem do pieczenia keksówkę (30×12 cm) i od razu nastawiam piekarnik na 170 st. C.
Obrane migdały (albo płatki migdałowe) mielę drobno.
Do miksera wrzucam bardzo miękkie masło i dosypuję cukier oraz cukier z wanilią. Nastawiam mikser na wolne obroty, niech się uciera.
Następnie wbijam po jednym jajku i wlewam maślankę. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, po czym wsypuję zmielone migdały. Nie miksuję tego bardzo długo – tyle, żeby utworzyło w miarę jednolitą masę.
Wlewam ciasto do formy i piekę około 60-65 minut.
Ciasto jest dość wilgotne i pachnie czekoladą. Można je dowolnie przekładać, jeśli ktoś lubi, zrobić polewę czekoladową. Moim zdaniem murzynek jest pyszny sam w sobie i w takiej postaci najbardziej go lubię. Smacznego!
Pysznie wygląda :)
A ja nigdy murzynka nie piekłam…
Koniecznie spróbuj. U mnie rozeszło się w mig. O dziwo moja córa, która ciastami gardzi z zasady, zjadła taki kawał, że oniemiała siedziałam i oczom nie wierzyłam ;)
baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D