Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Na zielono – pesto

Opublikowano: 22-04-2013, Kategoria: Dipy i sosy, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , ,
Pesto
Składniki
  • 1 spory krzaczek bazylii (około 2 szklanek liści)
  • 100 g orzeszków nerkowca
  • 50 g parmezanu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • makaron

Czas przygotowania: 10 min


Przepis na: Na zielono – pesto

Share Button

Pesto, które lubię, musi być zrobione w domu. Kupne nie dość, że drogie, to jeszcze nieraz występuje z dodatkami, które mi nie odpowiadają zupełnie. Kiedyś trafiłam na pesto z chili i mnóstwem soku z jabłek. To mnie nauczyło, że skład trzeba dokładnie czytać. Według mnie było po prostu niejadalne. Smakowo mniej więcej połączenie octu z papryką.

Tradycyjnie do pesto daje się orzeszki piniowe. I najczęściej takich używam. Ale dzisiaj z braku laku proponuję orzeszki nerkowca.

Orzeszki wrzucam do blendera i rozdrabniam. To samo robię z bazylią i czosnkiem. Mieszam wszystko razem, dosypuję starty drobno parmezan i sól. Do tego dolewam oliwę. U mnie wyszło koło 5 łyżek. Nie upieram się jednak przy takiej ilości – wszystko zależy od tego, jak duże były liście bazylii i jak bardzo pozostałe składniki piją oliwę. Dolewam tak, żeby pesto nie było zbyt suche, ale też, żeby nie kapało mi z widelca.

Pozostaje ugotować makaron, wymieszać z pesto i zjeść fajny, wiosenny obiadek :) Smacznego!

Pesto

Pesto

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

Napisz komentarz