Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Naleśniki ruskie

Opublikowano: 11-01-2014, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , , , , , ,
Naleśniki ruskie
Składniki
  • naleśniki z tego przepisu
  • 75 dag twarogu
  • 70-80 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 60 min


Przepis na: Naleśniki ruskie

Share Button

Lubicie pierogi ruskie? Ja bardzo, ale brakuje mi cierpliwości do ich lepienia. Raz na jakiś czas mogę się poświęcić, jednak zbyt często nie bardzo mi się chce. Dlatego moja propozycja na dziś to alternatywa w postaci naleśników.

Podana ilość składników wystarcza na około 20 naprawdę dużych naleśników (ja smażę je na patelni o średnicy około 30 cm), przy czym 2-3 naleśniki powinny bez problemu zaspokoić głód.

Zaczynam od obrania i ugotowania ziemniaków. Będą stygły podczas smażenia naleśników. Kroję drobno cebulę i szklę ją na oleju.

Teraz czas na usmażenie naleśników. Korzystam z tego przepisu.

Jeszcze farsz – przepuszczam ziemniaki i biały ser przez maszynkę do mięsa (drobne sitko). Dodaję cebulę, doprawiam solą i pieprzem. Wykładam farsz na naleśniki i składam je w kopertę. Tą stroną, na której jest widoczne złożenia układam na patelni. Po jakichś 2 minutach obracam je na drugą stronę. Kolejne 2 minuty i można serwować danie. Smacznego!

Naleśniki ruskie

Naleśniki w każdej postaci

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. Naleśniki pisze:

    och… zjadłabym jednego albo dwa :)

Napisz komentarz