Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Naleśniki z mięsem

Opublikowano: 24-01-2014, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Naleśniki z mięsem
Składniki

naleśniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 l piwa
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,25 szklanki oleju
  • 3 szklanki wody

farsz:

  • 50 dag mięsa (u mnie schab)
  • 1,5 szklanki kiełków fasolki mung
  • 1 puszka pomidorów
  • opcjonalnie 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 1 ząbek czosnku

dodatkowo:

  • 8 plasterków sera żółtego
  • szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe

surówka:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka ananasów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jogurt naturalny typu greckiego
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 40-50 min plus zapieczenie gotowych naleśników


Przepis na: Naleśniki z mięsem

Share Button

Wczoraj w kuchni były wielkie porządki. No i tu trochę mąki, tam trochę. Spięłam się, usmażyłam trochę naleśników. Tym razem na piwie. Część zamroziłam "na kiedyś tam", a część zostawiłam na dzisiejszy obiad. Dobrze się stało, bo dziś zwariowany dzień i zaoszczędziłam trochę czasu. Obiad wyszedł więc szybciej niż ustawa przewiduje, a przy tym był dość ciekawy.

Podana ilość skłądników wystarcza na przygotowanie około 8 dużych naleśników.

Po usmażeniu naleśników przygotowuję sobie farsz. Na oliwę wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaję mięso. Kiedy już jest podsmażone, dodaję kiełki fasolki mung i po jakiejś minucie pomidory z puszki. Ja dodałam jeszcze trochę koncentratu. Zostawiam wszystko na niewielkim ogniu jeszcze przez 4-5 minut i pod koniec doprawiam solą, pieprzem i papryką w proszku.

Nakładam na środek naleśnika nadzienie, składam naleśnik w kopertę i układam złożeniem w dół w naczyniu żaroodpornym. Na każdym naleśniku układam po kawałeczku sera żółtego. Tak przygotowane naleśniki wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. W związku z tym, że moje naleśniki były usmażone dzień wcześniej, musiałam je podgrzewać około 15 minut. Przy świeżych wystarczy 5-10 minut.

Naleśniki się podgrzewają, a ja w tym czasie kroję drobno kapustę pekińską. Kroję też ananasa i przygotowuję sos jogurtowy – dodaję do jogurtu przeciśnięty lub starty ząbek czosnku (jeśli są małe, to dwa), sól i pieprz. Mieszam i polewam kapustę z ananasem.

Jeszcze tylko siekam szczypiorek, kroję na połówki pomidorki koktajlowe i podaję danie. Oczywiście wariacji na ten temat może być wiele. Ta jest jedną z tych, które lubię najbardziej. Smacznego!

Naleśniki z mięsemNaleśniki z mięsemNaleśniki z mięsemNaleśniki z mięsem

Naleśniki w każdej postaci

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Nashelly pisze:

    Uwielbiam takie naleśniki.. Swietna alternatywa dla cannelloni ;)

  2. Mroczna pisze:

    wyglądają baaaardzo apetycznie

Napisz komentarz