Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Nalewka z wiśni

Opublikowano: 31-07-2013, Kategoria: Napoje, Porady, Przepisy, Komentarze: 9
Tagi: , ,
Nalewka z wiśni
Składniki
  • 1 kg wiśni
  • 0,4 l wody
  • 75 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu

Czas przygotowania: 30 min plus 3-4 tyg. cierpliwości :)


Przepis na: Nalewka z wiśni

Share Button

Witajcie po dłuższej przerwie. Chwilę nie pisałam, więc dzisiaj zacznę od razu ostrzej, bo nieco alkoholowo. Sezon owocowy w pełni i jak tu nie zrobić nalewki? :)

Rzecz w wykonaniu prosta, a na zimę później jak znalazł. Moja nalewka będzie z 3 kg wiśni, więc znowu nie zmotywowałam się do kupienia drylownicy, stwierdzając, że to niewiele. Ale jeśli użyjecie większej ilości owoców, to koniecznie się w to narzędzie zaopatrzcie. Poniżej podana jest ilość składników na 1 kg wiśni, więc ja oczywiście potroiłam wszystko.

Do słoików daję wydrylowane owoce. Zagotowuję wodę, a następnie wsypuję do niej cukier i mieszam w miarę dokładnie. Kiedy cukier jest już rozpuszczony, zalewam wiśnie. Czekam, aż to wystygnie i wlewam spirytus. Nie ma sensu wlewać do ciepłego roztworu, ponieważ szybko zacznie parować, a nie o to w tym chodzi ;)

Teraz już tylko zakręcam szczelnie słoiki i po 3-4 tygodniach zlewam nalewkę do butelek lub karafek. Chowam przed domownikami do zapomnianego barku i mam nadzieję rozkoszować się nią za kilka miesięcy.

Jeśli nie lubicie zbyt słodkich nalewek, można spokojnie dać mniej cukru i uzyskać nieco bardziej wytrawny smak. To jedna z najprostszych nalewek, jakie znam i zdecydowanie mogę ją polecić każdemu :)

Nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni

Share Button

9 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Ala pisze:

    Witam, czy po zalaniu wisni spirytusem trzeba to wymieszac?

  2. Dawid pisze:

    A czy można do słoja wrzucić nie wydrylowane wisienki czy zmieni to jakoś drastycznie smak nalewki ?

    • Gryzz pisze:

      Wiśnie dryluje się nie ze względu na to, że pestki zmieniają bardzo smak nalewki, lecz dlatego, że są one źródłem kwasu pruskiego. W małych dawkach kwas ten ponoć nie zabija ;) W większych już może. Jest trochę przepisów, w których część owoców pozostaje niedrylowana – kwas pruski daje lekki posmak migdałowy. Jednak zazwyczaj na kilka kilogramów owoców zostawia się całe tylko kilka deko.

  3. Ala pisze:

    Więc jeszcze jedno pytanko, czy po tym leżakowaniu zlewam nalewkę do butelek razem z owocami czy je odcedzam?

  4. Cze_ka pisze:

    Dekantacja, to tajemne słówko, a ideał wiśniówki to 40% „sherry cordial”, zaprzestano produkcji, bo niewygodne promować, co z nad Wisły. Moje nalewki opierają się o dobry spirytus, niestety polski śmierdzi, najlepszy jest włoski w litrowych butelkach

  5. marta pisze:

    te wiśnie (1kg.) w przepisie to z pestkami czy już wydrylowane?

Napisz komentarz