Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Odrobina postu – bruschetta

Opublikowano: 04-03-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , ,
Bruschetta
Składniki
  • 4 kromki weka
  • 1 średni pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 młodej cebulki dymki
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina parmezanu (opcjonalnie)

Czas przygotowania: 10 min


Przepis na: Odrobina postu – bruschetta

Share Button

Im cieplej na zewnątrz, tym mniej mam ochotę na jakieś ciężkie potrawy. Chce mi się więcej sałatek. Wędliny nie jadłam już chyba z tydzień, sery żółte rzuciłam jeszcze wcześniej. No i dzisiaj już naprawdę nie wiedziałam, co wrzucić na kanapkę. Nagle olśnienie – stara, dobra bruschetta.

Przepis mało odkrywczy, ale sama kanapka wychodzi całkiem nieźle. Podana ilość składników wystarcza na 4 nieduże kanapki, więc tak dla jednej osoby.

Kromki z weka wrzucam do tostera. Tymczasem parzę pomidora i obieram go ze skórki. Gniazda nasienne wyrzucam (albo zjadam) i kroję pomidora na kostkę. Czosnek siekam drobno. Nie przeciskam go przez żadne praski, ponieważ chcę go czuć, a nie widzieć, jak mi spływa z kanapki. Świeża bazylia niestety się skończyła, więc wsypuję suszoną. Odrobina pieprzu i soli, nieco oliwy z oliwek i w zasadzie bruschetta jest gotowa. Dziś jeszcze dorzuciłam pół młodej, posiekanej drobno cebulki.

Taką mieszankę wykładam na grzanki. I dziś jeszcze tak, żeby jednak jakieś kalorie do mnie dotarły, posypałam grzanki nieco parmezanem. Zdecydowanie polecam. Smacznego!

Bruschetta

Bruschetta

Share Button

Napisz komentarz