Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Ogórki małosolne

Opublikowano: 08-08-2013, Kategoria: Porady, Zaprawy, Komentarze: 1
Tagi: , , ,
Share Button

Lubicie ogórki kiszone? Ja bardzo, a szczególnie małosolne. Pierwsza partia już została zjedzona, dzisiaj kiszenie drugiej. To kiszenie jest niezwykle szybkie i proste, a smak ogórka małosolnego na kanapce po prostu w lecie jest nieodzowny :)

Ogórki małosolne kisi się u mnie w glinianych beczkach. Proporcje mniej więcej takie: na każde 5 kg ogórków daję 2 główki obranego czosnku i dość dużo kopru. Teraz wystarczy już tylko zalać ogórki wodą z solą – na każdy litr wody jedna płaska łyżka soli. I oczywiście woda powinna być zimna :) Jeszcze na górze kładę jakiś talerzyk i coś, co by go przytrzymywało na miejscu, a za 4 dni ogórki już można pałaszować.

W tych upałach, które teraz mamy, ogórki lubią szybko przekisnąć, więc jeśli czujecie, że już pora fermentację zakończyć, szybko ładujemy ogórki do słoików, zalewamy wodą z kiszenia i wstawiamy albo do zimnej piwnicy (ja niestety nie mam), albo do lodówki. Receptura banalna, a ogórki pyszne :)

Ogórki małosolne

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. Malwinka pisze:

    Małosolne są najlepsze! :)

Napisz komentarz