Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Papryka faszerowana jajkiem

Opublikowano: 18-01-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , ,
Składniki
  • 4 papryki (kolorystyka dowolna)
  • 10 dag pieczarek
  • 6 jajek
  • kilka plasterków boczku wędzonego niegotowanego
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

  • 4 pomidory
  • kilka liści sałaty
  • kilka lisków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek

Czas przygotowania: 5 min plus 10-15 min smażenia


Przepis na: Papryka faszerowana jajkiem

Share Button

Miało być danie z piekarnika. Ale za sprawą buntu tego ostatniego wyszło danie z patelni.

Myję paprykę, odcinam górną część i czyszczę z nasion. Na spód papryki daję plasterek boczku i wlewam jajka wymieszane z pieczarkami, osolone i opieprzone. I teraz tak – jeśli to idzie nie do piekarnika, ale na patelnię, warto wcześniej paprykę nieco przygrilować.

Podlewam całość olejem i wodą, przykrywam i czekam, aż jajka się zetną. Same jajka ścinają się dość syzbko. Jeśli są też pieczarki, trzeba odrobiny cierpliwości.

Danie sobie dochodzi. W tym czasie obieram pomidory i kroję je na kostkę, rwę sałatę (pamiętajcie, że liście sałaty zawsze rwiemy, nigdy nie kroimy – po pokrojeniu lubią sczernieć), siekam bazylię. Wrzucam wszystko da salaterek, dodaję odrobinę oleju lub oliwy, soli i pieprzu do smaku.

Papryka powinna być gotowa, więc wykładam ją na talerz i zabieram się za konsumpcję. Smacznego!

Share Button

Napisz komentarz