Papryka faszerowana jajkiem
Opublikowano: 18-01-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Śniadanie, Komentarze: 0Tagi: bazylia, boczek, jajka, olej, papryka, pieczarki, pomidory, sałata
- 4 papryki (kolorystyka dowolna)
- 10 dag pieczarek
- 6 jajek
- kilka plasterków boczku wędzonego niegotowanego
- sól
- pieprz
- olej
- 4 pomidory
- kilka liści sałaty
- kilka lisków bazylii
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa z oliwek
Czas przygotowania: 5 min plus 10-15 min smażenia
Przepis na: Papryka faszerowana jajkiem
Miało być danie z piekarnika. Ale za sprawą buntu tego ostatniego wyszło danie z patelni.
Myję paprykę, odcinam górną część i czyszczę z nasion. Na spód papryki daję plasterek boczku i wlewam jajka wymieszane z pieczarkami, osolone i opieprzone. I teraz tak – jeśli to idzie nie do piekarnika, ale na patelnię, warto wcześniej paprykę nieco przygrilować.
Podlewam całość olejem i wodą, przykrywam i czekam, aż jajka się zetną. Same jajka ścinają się dość syzbko. Jeśli są też pieczarki, trzeba odrobiny cierpliwości.
Danie sobie dochodzi. W tym czasie obieram pomidory i kroję je na kostkę, rwę sałatę (pamiętajcie, że liście sałaty zawsze rwiemy, nigdy nie kroimy – po pokrojeniu lubią sczernieć), siekam bazylię. Wrzucam wszystko da salaterek, dodaję odrobinę oleju lub oliwy, soli i pieprzu do smaku.
Papryka powinna być gotowa, więc wykładam ją na talerz i zabieram się za konsumpcję. Smacznego!