Pasta jajeczna
Opublikowano: 13-02-2013, Kategoria: Kanapki i pasty, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Śniadanie, Komentarze: 2Tagi: jaja, masło, musztarda
- 5 jajek
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki musztardy
- sól
- pierz
Czas przygotowania: 5 min plus ugotowanie jajek
Przepis na: Pasta jajeczna
Odwieczny dylemat – co na kanapkę. Past ciąg dalszy. Dziś taka szybka pasta jajeczna, czyli odrobina słońca na talerzu.
Gotuję jaja na twardo i chłodzę je. Rozgniatam jaja – widelcem, tłuczkiem do ziemniaków – metoda dowolna, byle rozdrobnić delikwentów ;) Dodaję masło, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystko i na tym właściwie się kończy.
Przydałaby się jeszcze odrobina szczypiorku, ale w sklepie był marny, a z racji śniegu, który zalega w ogrodzie, ciężko zerwać z grządki ;) Ale jeśli macie, to zdecydowanie posypcie kanapkę!
Pasta jest według mnie najlepsza, kiedy jajka nie są zupełnie zimne. Wtedy masło cudownie się rozpływa. Raczej nie podaję pasty zrobionej dzień wcześniej – wyciągnięta z lodówki mi nie smakuje. A jest na tyle prosta w przygotowaniu, że warto poświęcić 5 minut i mieć świeżą. Smacznego!
Prosto, smacznie i treściwie:)
Ja też często robie taką pastę. Niestety u mnie nie obejdzie się bez majonezu :)