Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Pasta z awokado

Opublikowano: 11-02-2013, Kategoria: Kanapki i pasty, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , , , ,
Składniki
  • 1 dojrzałe, duże awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Czas przygotowania: 10 min


Przepis na: Pasta z awokado

Share Button

Jadacie awokado? Samo jest dla mnie nijakie. Ale jak je dobrze doprawić, to może stać się całkiem przyjemne dla podniebienia :)

Jedno awokado wystarcza na pastę dla dwóch osób, więc jeśli chcecie jeszcze kogoś wykarmić, kupcie od razu dwa duże owoce.

Obieram awokado i wyjmuję z niego pestkę (pestka ma brązową łupinę, która lubi się przykleić do owocu, więc też ją wyjmuję – raczej odchodzi bezproblemowo). Kroję owoc na kostkę i wrzucam do blendera.

Obieram czosnek i też wkładam do blendera. Miksuję wszystko na drobne cząstki (ale nie na papkę).

Przekładam zmiksowaną masę do miseczki, dodaję oliwę, bazylię, słodką paprykę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystkie składniki i pasta jest gotowa. Według mnie idealnie pasuje do grzanek – mogą być z jasnego lub ciemnego pieczywa, jak kto lubi. W każdym razie fajnie taka grzanka zaostrza smak pasty. Polecam. Smacznego!

 

Pasty i smarowidła

Share Button

Napisz komentarz