Pasta z awokado
Opublikowano: 11-02-2013, Kategoria: Kanapki i pasty, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Śniadanie, Komentarze: 0Tagi: awokado, bazylia, cytryna, czosnek, oliwa z oliwek, papryka w proszku
- 1 dojrzałe, duże awokado
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Czas przygotowania: 10 min
Przepis na: Pasta z awokado
Jadacie awokado? Samo jest dla mnie nijakie. Ale jak je dobrze doprawić, to może stać się całkiem przyjemne dla podniebienia :)
Jedno awokado wystarcza na pastę dla dwóch osób, więc jeśli chcecie jeszcze kogoś wykarmić, kupcie od razu dwa duże owoce.
Obieram awokado i wyjmuję z niego pestkę (pestka ma brązową łupinę, która lubi się przykleić do owocu, więc też ją wyjmuję – raczej odchodzi bezproblemowo). Kroję owoc na kostkę i wrzucam do blendera.
Obieram czosnek i też wkładam do blendera. Miksuję wszystko na drobne cząstki (ale nie na papkę).
Przekładam zmiksowaną masę do miseczki, dodaję oliwę, bazylię, słodką paprykę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystkie składniki i pasta jest gotowa. Według mnie idealnie pasuje do grzanek – mogą być z jasnego lub ciemnego pieczywa, jak kto lubi. W każdym razie fajnie taka grzanka zaostrza smak pasty. Polecam. Smacznego!