Pasta z czosnku niedźwiedziego
Opublikowano: 26-04-2013, Kategoria: Kanapki i pasty, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Komentarze: 0Tagi: czosnek niedźwiedzi, oliwa, orzeszki nerkowca, parmezan
- 30 g czosnku niedźwiedziego
- 80 g orzeszków nerkowca
- 50 g parmezanu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Czas przygotowania: 5 min
Przepis na: Pasta z czosnku niedźwiedziego
Pomysł na pastę z czosnku niedźwiedziego zrodził się kilka dni temu, kiedy jadłam pesto. Składniki w zasadzie się nie różnią, jednak ze względu na to, że czosnek ma bardzo intensywny smak, zrezygnowałam z soli.
Czosnek i orzeszki nerkowca wrzucam do blendera i miksuję dość drobno. Dosypuję parmezanu i dolewam oliwę. U mnie jest około 5 łyżek, ale jeśli wolicie inną konsystencję, zmieńcie jej ilość.
Do czego taką pastę stosować? Według mnie najsmaczniejsza jest na grzankach z bagietki – smaruję bagietkę masłem i na chwilę wrzucam do nagrzanego piekarnika. A do tego nieco szynki dojrzewającej i nic mi więcej nie potrzeba.
Jeśli planujecie wiosennego grilla, takie smarowidełko również się nada. Kromka chleba podwędzona na grillu i pasta z czosnku niedźwiedziego doskonale uzupełnią wszelkie kiełbaski, schab, czy karkówkę. Można też spokojnie tą pastą zastąpić zwykłe pesto i zjeść ją z makaronem na obiad. Smacznego!