Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Pasta z czosnku niedźwiedziego

Opublikowano: 26-04-2013, Kategoria: Kanapki i pasty, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Komentarze: 0
Tagi: , , ,
Pasta z czosnku niedźwiedziego
Składniki
  • 30 g czosnku niedźwiedziego
  • 80 g orzeszków nerkowca
  • 50 g parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Czas przygotowania: 5 min


Przepis na: Pasta z czosnku niedźwiedziego

Share Button

Pomysł na pastę z czosnku niedźwiedziego zrodził się kilka dni temu, kiedy jadłam pesto. Składniki w zasadzie się nie różnią, jednak ze względu na to, że czosnek ma bardzo intensywny smak, zrezygnowałam z soli.

Czosnek i orzeszki nerkowca wrzucam do blendera i miksuję dość drobno. Dosypuję parmezanu i dolewam oliwę. U mnie jest około 5 łyżek, ale jeśli wolicie inną konsystencję, zmieńcie jej ilość.

Do czego taką pastę stosować? Według mnie najsmaczniejsza jest na grzankach z bagietki – smaruję bagietkę masłem i na chwilę wrzucam do nagrzanego piekarnika. A do tego nieco szynki dojrzewającej i nic mi więcej nie potrzeba.

Jeśli planujecie wiosennego grilla, takie smarowidełko również się nada. Kromka chleba podwędzona na grillu i pasta z czosnku niedźwiedziego doskonale uzupełnią wszelkie kiełbaski, schab, czy karkówkę. Można też spokojnie tą pastą zastąpić zwykłe pesto i zjeść ją z makaronem na obiad. Smacznego!

Pasta z czosnku niedźwiedziego

Pasta z czosnku niedźwiedziego

Share Button

Napisz komentarz