Pasztet z królika
Opublikowano: 15-08-2015, Kategoria: Domowe wyroby, Kolacja, Posiłek, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Rodzaj jedzenia, Śniadanie, Komentarze: 0Tagi: boczek, bułka tarta, cebula, gałka muszkatołowa, imbir, jaja, królik, liście laurowe, marchew, pieprz, pietruszka, seler, sól, wątróbka
- 1 kg mięsa z królika
- 1 kg surowego boczku
- 0,5 kg wątróbki wieprzowej
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 2 średnie cebule
- 6 liści laurowych
- 5 dużych jaj
- 10 dag bułki tartej
- sól
- pieprz
- imbir
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Czas przygotowania: 1,5-2 godz.
Przepis na: Pasztet z królika
Pasztet z królika – lubicie? Ja bardzo. Nie lubię kupnego pasztetu, bo najczęściej jest tłusty i jak się go kroi, to się rozmazuje. To mnie po prostu wkurza. Ale domowy pasztet to jest to :)
Na wrzątek daję mięso z królika (powinno się gotować około godziny), warzywa i liście laurowe. Kwadrans później dodaję boczek (ma się gotować 45 minut). W końcu wrzucam wątróbkę – nie wymaga długiego gotowania, góra 20 minut. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmuję je.
Kiedy wszystko nieco wystygnie, biorę się za mielenie – przepuszczam wszystko przez średnie sito – niech ten pasztet ma ładną strukturę, nie taką strasznie zhomogenizowaną.
Mieszam składniki, dodaję jaja, bułkę tartą, sól, pieprz i imbir do smaku oraz gałkę muszkatołową – o ile pozostałe przyprawy „na oko”, o tyle gałki raczej nie więcej niż podana ilość. Gałka ma specyficzny smak, który w nadmiarze niekoniecznie wszystkim smakuje. Wyrabiam masę, żeby był w miarę gładka i przekładam do wysmarowanej olejem formy.
Nastawiam piekarnik na 180 st. C. Wkładam do nagrzanego piekarnika formy. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi pasztetu. Jeśli w formie mam pasztet 1 kg, piekę go godzinę. Jeśli forma jest większa i pasztet waży 1,5 kg, piekę go półtorej godziny.
Proste? Proste. Smacznego! :)