Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Pasztet z królika

Opublikowano: 15-08-2015, Kategoria: Domowe wyroby, Kolacja, Posiłek, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Rodzaj jedzenia, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , , , , , ,
Pasztet z królika
Składniki
  • 1 kg mięsa z królika
  • 1 kg surowego boczku
  • 0,5 kg wątróbki wieprzowej
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 2 średnie cebule
  • 6 liści laurowych
  • 5 dużych jaj
  • 10 dag bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Czas przygotowania: 1,5-2 godz.


Przepis na: Pasztet z królika

Share Button

Pasztet z królika – lubicie? Ja bardzo. Nie lubię kupnego pasztetu, bo najczęściej jest tłusty i jak się go kroi, to się rozmazuje. To mnie po prostu wkurza. Ale domowy pasztet to jest to :)

Na wrzątek daję mięso z królika (powinno się gotować około godziny), warzywa i liście laurowe. Kwadrans później dodaję boczek (ma się gotować 45 minut). W końcu wrzucam wątróbkę – nie wymaga długiego gotowania, góra 20 minut. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmuję je.

Pasztet z króilka

Kiedy wszystko nieco wystygnie, biorę się za mielenie – przepuszczam wszystko przez średnie sito – niech ten pasztet ma ładną strukturę, nie taką strasznie zhomogenizowaną.

Mieszam składniki, dodaję jaja, bułkę tartą, sól, pieprz i imbir do smaku oraz gałkę muszkatołową – o ile pozostałe przyprawy „na oko”, o tyle gałki raczej nie więcej niż podana ilość. Gałka ma specyficzny smak, który w nadmiarze niekoniecznie wszystkim smakuje. Wyrabiam masę, żeby był w miarę gładka i przekładam do wysmarowanej olejem formy.

Nastawiam piekarnik na 180 st. C. Wkładam do nagrzanego piekarnika formy. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi pasztetu. Jeśli w formie mam pasztet 1 kg, piekę go godzinę. Jeśli forma jest większa i pasztet waży 1,5 kg, piekę go półtorej godziny.

Proste? Proste. Smacznego! :)

Pasztet z króilka Pasztet z króilka

Share Button

Napisz komentarz