Penne ze szpinakiem
Opublikowano: 21-01-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 1Tagi: boczek, czosnek, makaron, penne, śmietana, suszone pomidory, szpinak
- 1 opakowanie penne
- 20 dag surowego, wędzonego boczku
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (45 dag)
- 2 łyżki śmietany 12%
- kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- sól
Czas przygotowania: 15-20 min
Przepis na: Penne ze szpinakiem
Kocham szpinak. Całym sercem. I pomimo jego mało atrakcyjnego wyglądu jestem w stanie go jeść pod każdą postacią. Świeży i mrożony, duszony i smażony, jako nadzienie i jako dodatek.
Dziś proponuję potrawę z serii "banalne".
Kroję surowy boczek w kostkę i wrzucam na patelnię, raz na jakiś czas mieszając go, żeby nie zrobiły się przypadkowo węgielki. Kiedy już jest ładne zarumieniony, rozgniatam czosnek i wrzucam na pół minutki. Następnie dodaję opakowanie mrożonego szpinaku (zima, więc nie chce mi się biegać po sklepach za świeżym). Przykrywam patelnię i duszę całość około 10 minut.
W międzyczasie gotuję makaron.
Po 10 minutach, jeśli ktoś lubi, można dorzucić na 2-3 minuty suszone pomidory (u mnie akurat wyszły, więc dodam następnym razem). Doprawiam całość solą i dodaję śmietanę. Wyłączam kuchenkę, odcedzam makaron i podaję.
Potrawa niezwykle szybka, smaczna i aromatyczna. A jeśli komuś przeszkadza jej papkowatość, zawsze można posypać parmezanem. Natomiast jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, nie zaszkodzi dodać szczyptę chili.
Podane składniki spokojnie wystarczą na 2-3 porcje.
Kocham penne ze szpinakiem :) Pychotka !!