Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Penne ze szpinakiem

Opublikowano: 21-01-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , ,
Składniki
  • 1 opakowanie penne
  • 20 dag surowego, wędzonego boczku
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (45 dag)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • sól

Czas przygotowania: 15-20 min


Przepis na: Penne ze szpinakiem

Share Button

Kocham szpinak. Całym sercem. I pomimo jego mało atrakcyjnego wyglądu jestem w stanie go jeść pod każdą postacią. Świeży i mrożony, duszony i smażony, jako nadzienie i jako dodatek.

Dziś proponuję potrawę z serii "banalne".

Kroję surowy boczek w kostkę i wrzucam na patelnię, raz na jakiś czas mieszając go, żeby nie zrobiły się przypadkowo węgielki. Kiedy już jest ładne zarumieniony, rozgniatam czosnek i wrzucam na pół minutki. Następnie dodaję opakowanie mrożonego szpinaku (zima, więc nie chce mi się biegać po sklepach za świeżym). Przykrywam patelnię i duszę całość około 10 minut.

W międzyczasie gotuję makaron.

Po 10 minutach, jeśli ktoś lubi, można dorzucić na 2-3 minuty suszone pomidory (u mnie akurat wyszły, więc dodam następnym razem). Doprawiam całość solą i dodaję śmietanę. Wyłączam kuchenkę, odcedzam makaron i podaję.

Potrawa niezwykle szybka, smaczna i aromatyczna. A jeśli komuś przeszkadza jej papkowatość, zawsze można posypać parmezanem. Natomiast jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, nie zaszkodzi dodać szczyptę chili.

Podane składniki spokojnie wystarczą na 2-3 porcje.

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. Kocham penne ze szpinakiem :) Pychotka !!

Napisz komentarz