Pieczona kaczka z jabłkami
Opublikowano: 03-05-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 2Tagi: Boże Narodzenie, jabłka, kaczka
- 1 kaczka
- sól
- papryka słodka w proszku
- kilka jabłek
- opcjonalnie brązowy cukier do posypania jabłek
- dodatki (np. ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty)
Czas przygotowania: 10-15 min plus 120 min pieczenie
Przepis na: Pieczona kaczka z jabłkami
Drób – jadam, ale żebym jakoś przepadała za nim, to nie… Pomijając kaczkę. Tę lubię i to bardzo. Zapraszam na kaczkę z jabłkami. Można oczywiście stosować bardzo wymyślne przepisy, ale kaczka sama w sobie jest tak smaczna, że w jej wypadku mniej oznacza więcej.
Zatem kaczkę czyszczę – podroby, szyjka i skrzydełka na rosół, bo wywalać szkoda. Kuper natomiast to sam tłuszcz, więc ląduje w koszu. Kaczkę solę i przyprawiam słodką papryką w proszku, po czym odstawiam do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień daję ją do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C. Piekę kaczkę około 90 minut, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem, żeby nie zeschła na wiór i żeby się ładnie zarumieniła.
Obieram i kroję na ćwiartki kilka jabłek (tu akurat były 3 i to duże, po czym cała rodzina stwierdziła, że są pyszne i zdecydowanie ich za mało, więc kolejnym razem podwoję liczbę). Po tych 90 minutach obkładam kaczkę jabłkami. Jeśli jabłka macie kwaśne, można je odrobinę posypać brązowym cukrem, żeby nabrały smaku, a przy okazji cukier ładnie się skarmelizuje. U mnie były dość słodkie same z siebie, więc już nic nie dodawałam. Piekę całość jeszcze 30 minut.
Dodatki – u nas kaczka występuje z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty, ale to już co kto woli. Kaczka jest chrupiąca i pachnąca, a jabłka rozpływają się w ustach. Smacznego!
Jednym słowem: chcę to danie na niedzielę:)
Uwielbiam przyrządzać kaczkę. Moja żona jest jej zdecydowaną fanką, a szczególnie pieczonej z jabłkami, albo faszerowanej orzechami. Aż ślinka cieknie na samą myśl o tej przypieczonej skórce ;)