Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Pieczone żeberka

Opublikowano: 30-01-2014, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,
Pieczone żeberka
Składniki

żeberka:

  • żeberka wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • kminek

surówka:

  • 1 biała rzodkiew
  • 1 seler naciowy
  • 4 pomidory
  • 0,5 główki kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy (lub oleju)
  • opcjonalnie: sok z cytryny

żurawina:

  • 1 kg suszonej żurawiny
  • 1 kg cukru żelującego
  • 1 l wody
  • 1 galaretka owocowa (czerwona)

Czas przygotowania: 15-20 min plus 90 min pieczenie


Przepis na: Pieczone żeberka

Share Button

Zima w końcu przyszła. I jak tu nie zjeść żeberek w taką pogodę? :) Dzisiaj zapraszam na pieczone żeberka z surówką i żurawiną. Żurawina zrobiona kilka dni temu, ale też załączam przepis.

Zacznijmy od żurawiny – ta, którą można kupić w słoiczkach, starcza na niezbyt długo i jest piekielnie droga. Proponuję więc zrobić własną. Suszoną żurawinę zagotowuję w wodzie z cukrem żelującym, dodaję dla koloru galaretkę owocową i przelewam do niewielkich słoików. Zakręcam, póki wszystko jest gorące. Dzięki temu nie trzeba już nic pasteryzować. Po wystygnięciu daję w chłodne miejsce i mam jak znalazł do obiadu.

Żeberka kroję na zgrabne porcje, oprószam solą, pieprzem, papryką i posypuję kminkiem. Zostawiam na jakąś godzinkę, żeby przeszły przyprawami. Następnie w naczyniu żaroodpornym wstawiam do piekarnika (160-170 st. C) na około 1,5 godziny. Nie trzeba dawać żadnego tłuszczu, bo same w sobie mają dość. I tyle roboty z żeberkami ;)

Surówka – obieram białą rzodkiew i kroję na plasterki. Do tego seler naciowy (jeśli nie lubicie jego ostrego smaku, dajcie mniej), sparzone pokrojone i odcedzone pomidory, kapusta pekińska pokrojone drobno i posiekany koperek. Kroję drobno białą część pora i też dodaję do pozostałych składników. Trochę soli i pieprzu, ewentualnie parę kropel soku z cytryny.

Pomimo wielu składników, całe danie jest niezwykle proste, ale przy tym bardzo aromatyczne. Zdecydowanie je polecam. Smacznego! :)

Pieczone żeberka Pieczone żeberka

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

Napisz komentarz