Pizza na grubym cieście
Opublikowano: 18-07-2013, Kategoria: Ciasta, Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 4Tagi: cebula, cukier, drożdże, ketchup, mąka, olej, oregano, pieczaki, salami, ser żółty
ciasto:
- 80 dag mąki
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
- 7 łyżek oleju
dodatki:
- ketchup
- 4-5 gałązek oregano
- 50-60 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- 20-30 dag salami
- sól
- pieprz
- ser żółty
Czas przygotowania: 20 min plus 30-40 min na wyrośnięcie ciasta plus 20 min pieczenie
Przepis na: Pizza na grubym cieście
Pizza. Niby rzecz prosta. I tak faktycznie jest, jednak dzisiejszy wypiek skończył się w przychodni. Pokonało mnie… oregano. Tak więc pierwsza zasada pizzy: zbierając oregano, które właśnie kwitnie, uważamy na pszczoły i osy ;) Ręka jak bania, leki odczulające, antybiotyk. Ale pizzę i tak zrobiłam :D
Lubię pizzę na grubym cieście. Cienkie mnie irytuje, bo nie dość, że się ciągnie, to jeszcze zjeżdżają z niego wszystkie dodatki. Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie tej pizzy, to naprawdę nie jedzcie wcześniej wiele, ponieważ wychodzi ogromna.
Zaczynam od drożdży – mieszam je z cukrem, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami wody. Zostawiam na parę minut, żeby sobie rosły.
W tym czasie obieram i kroję pieczarki (w plasterki) i cebule (w piórka). Cebulę szklę na 3 łyżkach masła roślinnego, po czym dorzucam pieczarki i zostawiam na chwilę, żeby się wszystko razem poddusiło.
Do miski daję olej, mąkę, sól i wlewam wodę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiam kilka minut ciasto – kiedy zacznie się odrywać od ręki i będzie sprężyste, przykrywam miskę ściereczkę i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Teraz pora przełożyć ciasto na blachę – nie certolę się, biorę od razu dużą blachę z piekarnika. Można kapnąć na nią oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja daję dosłownie łyżkę oleju. Palcami rozciągam ciasto, żeby pokryło całą blachę. Smaruję ciasto w miarę równomiernie ketchupem, po czym siekam listki mojego oregano i posypuję nimi ciasto.
Teraz układam salami i daję warstwę cebuli i pieczarek – odsączam je, ponieważ z pieczarek zostaje mnóstwo wody. Następnie sól i pieprz do smaku i na wierzch ulubiony ser. To dzisiejszy zestaw dodatków, ale za każdym razem jest odrobinę inny.
Ustawiam piekarnik na 220 st. C i kiedy będzie nagrzany, wstawiam blachę. 20-25 minut zdecydowanie wystarczy, aby pizza się upiekła. Brzegi mojej pizzy są nieco blade, ponieważ piekarnik mi krzywo grzeje. Ale zapewniam Was, że ciasto jest dopieczone. No i pyszne :) Smacznego!
Czy ciasto ci nie opada? Mam podobny przepis, ale mi zawsze ciasto jakby zalewa, choć składniki mam dobrze odsączone.
Na razie miałam tylko jeden przykry wpadek, ponieważ wymyśliłam, że będzie po hawajsku i nawaliłam tyle ananasa, że ciasto musiało opaść. Z innymi składnikami jest bezproblemowo.
Twoje pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
Dzięki :)