Placek drożdżowy z borówką amerykańską
Opublikowano: 22-07-2014, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 3Tagi: borówka amerykańska, cukier, drożdże, jaja, mąka, masło, olej, sól
- 80 dag mąki
- 10 dag masła
- 50 g świeżych drożdży (odpowiada to 14 g suchych drożdży)
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 cukier z wanilią
- szczypta soli
- olej do posmarowania blachy
- 70 dag borówki amerykańskiej
kruszonka:
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki
- 10 dag masła
Czas przygotowania: 15 min plus 30-40 min wyrośnięcie ciasta plus 40 min pieczenie
Przepis na: Placek drożdżowy z borówką amerykańską
Wyszłam dziś do ogrodu, patrzę na krzak borówki amerykańskiej i myślę sobie, że szkoda owoców. A że w lodówce leżały jeszcze drożdże, to powstał placek. Matko kochana, jaki jest aromatyczny :D
Drożdże rozcieram z łyżką cukru, dodaję kilka łyżek mąki i mleko. Odstawiam na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie wsypuję do miski mąkę, wlewam zaczyn, pozostałe mleko, żółtka (białka nie będą potrzebne). Dodaję cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli i masło. Porządnie zagniatam ciasto, aby wbić w nie jak najwięcej powietrza. Następnie przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Smaruję blachę olejem, a piekarnik nastawiam na 180 st. C.
Przekładam ciasto na blachę i rozciągam je w miarę równo palcami. Wysypuję warstwę owoców. Teraz czas na kruszonkę – prosta zasada: ile mąki, tyle cukru i masła. Mieszam szybko składniki, posypuję placek i wstawiam go do piekarnika na około 35-40 minut. Smacznego!
Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe, dlatego z chęcią spróbowałabym i Twojego wypieku :)
Przepis dodaje do akcji
Pozdrawiam ;)
Dzięki :)
Musiał pachnieć obłędnie!