Placek wielkanocny z jajami
Opublikowano: 01-03-2013, Kategoria: Ciasta, Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Śniadanie, Komentarze: 2Tagi: cebula, jaja, mąka, masło, olej, parmezan, pietruszka, potrawy wielkanocne, przepisy wielkanocne, szpinak, twaróg, Wielkanoc
ciasto:
- 30 dag mąki
- 6 łyżek oleju
- sól
nadzienie:
- 1 kg szpinaku
- 20 dag twarogu
- 10 dag parmezanu
- 10 jajek
- 5 dag masła
- 1 nieduża cebula
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- sól
- 1 żółtko do posmarowania
Czas przygotowania: 30 min plus 40-45 min pieczenie
Przepis na: Placek wielkanocny z jajami
Placek wielkanocny z jajami to gratka dla fanów szpinaku. Ja szpinak uwielbiam, więc mogłabym ciasto jeść częściej. Ale zostawiam tę przyjemność na Wielkanoc.
Podana ilość składników wystarcza na tortownicę o średnicy 24 cm. Zanim zabiorę się za ciasto, gotuję świeży szpinak lub, jeśli nie mam, rozmrażam szpinak. Następnie mąkę, olej i sól zagniatam w sprężyste ciasto. Aby lepiej się je wałkowało, owijam je w folię spożywczą i daję na pół godziny do lodówki.
Siekam cebulę i szklę ją na maśle. Od razu biorę głęboką patelnię, żeby później nie przekładać cebuli z jednego naczynia do drugiego. Kiedy cebula jest już gotowa, dodaję szpinak i smażę razem na dość ostrym ogniu przez około 5 minut. Następnie zestawiam patelnię z kuchenki i zostawiam do wystygnięcia.
Rozdrabniam twaróg (ja to robiłam widelcem, ale jeśli ktoś chce drobniej, można przetrzeć przez sito) i ścieram parmezan. Szpinak z cebulą powinien być już dosyć chłodny, więc dodaję oba sery, 2 jaja i posiekaną pietruszkę. Doprawiam wszystko solą i pieprzem i mieszam.
Tortownicę smaruje masłem i obsypuję mąką lub bułką tartą. Wyciągam z lodówki ciasto i dzielę je na dwie części. Większą rozwałkowuję tak, aby pokryła całe dno oraz boki tortownicy. Ciasto powinno być dosyć cienkie (u mnie wyszło tak około 3 mm). Kiedy tortownica jest już wyłożona ciastem, przekładam na ciasto farsz i robię w nim 8 zagłębień na jaja. Wbijam jaja, doprawiam solą i pieprzem, po czym rozwałkowuję drugą część ciasta i delikatnie przykrywam nim to, co już mam w tortownicy. Zwracam uwagę, aby w miarę możliwości oba ciasta skleić na brzegu.
W miseczce roztrzepuję żółtko i smaruję nim wierzch ciasta, po czym wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 40-45 minut. W tym czasie jaja powinny się ściąć, a wierzch placka się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż placek nieco przestygnie. Już na zimno można go podawać solo lub jako dodatek do wędlin. Smacznego!
tradycyjny polski
Tradycja powstaje dzięki temu, że każde pokolenie daje coś od siebie :) Inaczej utknęlibyśmy w epoce kamienia łupanego lub jeszcze wcześniej :)