Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Placek wielkanocny z jajami

Opublikowano: 01-03-2013, Kategoria: Ciasta, Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Śniadanie, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , , , , , ,
placek wielkanocny
Składniki

      ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 6 łyżek oleju
  • sól

      nadzienie:

  • 1 kg szpinaku
  • 20 dag twarogu
  • 10 dag parmezanu
  • 10 jajek
  • 5 dag masła
  • 1 nieduża cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • 1 żółtko do posmarowania

Czas przygotowania: 30 min plus 40-45 min pieczenie


Przepis na: Placek wielkanocny z jajami

Share Button

Placek wielkanocny z jajami to gratka dla fanów szpinaku. Ja szpinak uwielbiam, więc mogłabym ciasto jeść częściej. Ale zostawiam tę przyjemność na Wielkanoc.

Podana ilość składników wystarcza na tortownicę o średnicy 24 cm. Zanim zabiorę się za ciasto, gotuję świeży szpinak lub, jeśli nie mam, rozmrażam szpinak. Następnie mąkę, olej i sól zagniatam w sprężyste ciasto. Aby lepiej się je wałkowało, owijam je w folię spożywczą i daję na pół godziny do lodówki.

Siekam cebulę i szklę ją na maśle. Od razu biorę głęboką patelnię, żeby później nie przekładać cebuli z jednego naczynia do drugiego. Kiedy cebula jest już gotowa, dodaję szpinak i smażę razem na dość ostrym ogniu przez około 5 minut. Następnie zestawiam patelnię z kuchenki i zostawiam do wystygnięcia.

Rozdrabniam twaróg (ja to robiłam widelcem, ale jeśli ktoś chce drobniej, można przetrzeć przez sito) i ścieram parmezan. Szpinak z cebulą powinien być już dosyć chłodny, więc dodaję oba sery, 2 jaja i posiekaną pietruszkę. Doprawiam wszystko solą i pieprzem i mieszam.

Tortownicę smaruje masłem i obsypuję mąką lub bułką tartą. Wyciągam z lodówki ciasto i dzielę je na dwie części. Większą rozwałkowuję tak, aby pokryła całe dno oraz boki tortownicy. Ciasto powinno być dosyć cienkie (u mnie wyszło tak około 3 mm). Kiedy tortownica jest już wyłożona ciastem, przekładam na ciasto farsz i robię w nim 8 zagłębień na jaja. Wbijam jaja, doprawiam solą i pieprzem, po czym rozwałkowuję drugą część ciasta i delikatnie przykrywam nim to, co już mam w tortownicy. Zwracam uwagę, aby w miarę możliwości oba ciasta skleić na brzegu.

W miseczce roztrzepuję żółtko i smaruję nim wierzch ciasta, po czym wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 40-45 minut. W tym czasie jaja powinny się ściąć, a wierzch placka się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż placek nieco przestygnie. Już na zimno można go podawać solo lub jako dodatek do wędlin. Smacznego!

placek wielkanocny

placek wielkanocny

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. anna pisze:

    tradycyjny polski

    • Gryzz pisze:

      Tradycja powstaje dzięki temu, że każde pokolenie daje coś od siebie :) Inaczej utknęlibyśmy w epoce kamienia łupanego lub jeszcze wcześniej :)

Napisz komentarz