Pomarańczowe muffiny
Opublikowano: 07-04-2013, Kategoria: Ciastka, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: aromat pomarańczowy, cukier, jaja, kakao, kandyzowana skórka z pomarańczy, mąka, maślanka, masło, proszek do pieczenia, śmietana, soda oczyszczona
- 85 g masła
- 250 g mąki
- 135 g cukru
- 40 g kakao
- 12 g proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 1 duży kubek śmietany (330 g) lub maślanki
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Czas przygotowania: 10 min plus 20 min pieczenie
Przepis na: Pomarańczowe muffiny
Przychodzi taki dzień w tygodniu, że za człowiekiem chodzi coś słodkiego. Najprościej byłoby wrąbać kawałek czekolady. Ale wybrałam jednak muffiny. Chwila roboty, jedyne 20 minut pieczenia, za to można się dłużej podelektować :)
W muffinach lubię to, że nie trzeba się męczyć z ciastem. Ot, nieco wymieszać, a w zamian wychodzi cudowne ciasteczko.
Masło wrzucam do miski i roztapiam (korzystam z płyty ceramicznej, więc na chwilę stawiam miskę na niej i sprawa załatwiona – jeśli macie w domu kuchenkę gazową, dajcie miskę do gorącej wody, też zadziała). Dodaję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wbijam jajko, wlewam śmietanę i mieszam. Śmietana – ja używam 12% i w zasadzie tutaj powinna być maślanka, ale nie miałam akurat, więc śmietana dzielnie ją zastąpiła. Jeszcze aromat pomarańczowy i kandyzowana skórka z pomarańczy. Szybciutkie mieszanie.
Nastawiam piekarnik na 190 st. C. Do formy wkładam papiloty i nakładam do nich ciasto. Przy papilotach 7×3,5 cm wychodzi 12 sztuk naprawdę dużych muffinek. Piekę 20 minut, następnie wyjmuję formę, zostawiam, aby trochę przestygły i jem, zanim rodzina nęcona zapachem mnie ubiegnie ;) Smacznego!