Pomidory ze szczypiorkiem
Opublikowano: 15-08-2015, Kategoria: Dodatki, Kolacja, Obiad, Posiłek, Przepisy, Rodzaj jedzenia, Sałatki, Komentarze: 0Tagi: kwiaty szczypiorku, olej, pieprz, pomidory, sól

- 4 duże pomidory
- kilka kwiatów szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy
Czas przygotowania: 10 min
Przepis na: Pomidory ze szczypiorkiem
Co roku testuję w swojej kuchni różne kwiaty. Nie zawsze niestety mam kiedy o nich napisać. W zeszłym roku kandyzowałam fiołki – były pyszne. Świetne są też kwiaty cukinii – idealne do nadziewania. Jednak moja cukinia zakwitła i nagle pojawiły się piękne owoce, za to nie mam kwiatów. Ale nie dałam się wykołować naturze. O nie! Nie ze mną te numery.
Tym razem miałam zacząć od lawendy. No, niestety. Spóźniłam się, moja mama z córą zdążyły ą ściąć i powrzucać do wazonów, żeby mole się w domu nie pojawiły. I tak wzięłam się za szczypiorek.
Do czego nadają się kwiaty ze szczypiorku? Do posypania ziemniaków, sałatek, zup. Większość z nas jest przyzwyczajona, że szczypiorek ma być zielony i już. Kiedy zakwitnie, zostawiamy go i czekamy do kolejnej wiosny. Tymczasem kwiaty są równie aromatyczne, a przy tym mają przepiękny kolor, który na pewno będzie oryginalnie wyglądał w potrawie.
Sałatka ze zdjęcia to patent najprostszy z najprostszych. Parzę pomidory, ściągam z nich skórkę, trochę pieprzu, soli parę kropel oliwy lub oleju – co kto lubi i na sam koniec kwiaty szczypiorku. Duży kwiat dzielę na cząstki i posypuję nim pomidory. Można dodać całe kwiaty, ale tak po prostu wygodniej się je. Smacznego!