Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Pomidory ze szczypiorkiem

Opublikowano: 15-08-2015, Kategoria: Dodatki, Kolacja, Obiad, Posiłek, Przepisy, Rodzaj jedzenia, Sałatki, Komentarze: 0
Tagi: , , , ,
Pomidory ze szczypiorkiem
Składniki
  • 4 duże pomidory
  • kilka kwiatów szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy

Czas przygotowania: 10 min


Przepis na: Pomidory ze szczypiorkiem

Share Button

Co roku testuję w swojej kuchni różne kwiaty. Nie zawsze niestety mam kiedy o nich napisać. W zeszłym roku kandyzowałam fiołki – były pyszne. Świetne są też kwiaty cukinii – idealne do nadziewania. Jednak moja cukinia zakwitła i nagle pojawiły się piękne owoce, za to nie mam kwiatów. Ale nie dałam się wykołować naturze. O nie! Nie ze mną te numery.

Tym razem miałam zacząć od lawendy. No, niestety. Spóźniłam się, moja mama z córą zdążyły ą ściąć i powrzucać do wazonów, żeby mole się w domu nie pojawiły. I tak wzięłam się za szczypiorek.

Do czego nadają się kwiaty ze szczypiorku? Do posypania ziemniaków, sałatek, zup. Większość z nas jest przyzwyczajona, że szczypiorek ma być zielony i już. Kiedy zakwitnie, zostawiamy go i czekamy do kolejnej wiosny. Tymczasem kwiaty są równie aromatyczne, a przy tym mają przepiękny kolor, który na pewno będzie oryginalnie wyglądał w potrawie.

Sałatka ze zdjęcia to patent najprostszy z najprostszych. Parzę pomidory, ściągam z nich skórkę, trochę pieprzu, soli parę kropel oliwy lub oleju – co kto lubi i na sam koniec kwiaty szczypiorku. Duży kwiat dzielę na cząstki i posypuję nim pomidory. Można dodać całe kwiaty, ale tak po prostu wygodniej się je. Smacznego!

Pomidory ze szczypiorkiem Pomidory ze szczypiorkiem

Share Button

Napisz komentarz