Por wieczorową porą
Opublikowano: 28-01-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 0Tagi: jabłko, jajka, majonez, musztarda, ogórki kiszone, pory
- 2 pory
- 2 ogórki kiszone
- 1 nieduże jabłko
- 4 jajka
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki majonezu light
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: Por wieczorową porą
Miałam dzisiaj ochotę na sałatkę i pomyślałam, że dawno nie było porów. No i tak dwa pory (białą i nieco tej jasnozielonej części) kroję na plasterki, wrzucam do jakiegoś naczynia i blanszuję przez dłuższą chwilę, aby zmiękły i były bardziej lekkostrawne. Następnie odcedzam i czekam, aż wystygną.
W tym czasie gotuję 4 jajka na twardo. Studzę je i kroję na kostkę (lub coś zbliżonego). Na kostkę kroję również ogórki, które daję na chwilę na sitko, żeby sobie odciekły. No i na końcu kroję też na kostkę (jakże oryginalnie…) jabłko, które złamie nieco ostre pory i kwaśnego ogórka.
Jeśli pory już wystygły, dodaję resztę składników, musztardę i majonez, no i do smaku sól oraz pieprz.