Pulpeciki wieprzowo-drobiowe
Opublikowano: 10-04-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: buraki, cytryna, jaja, kasza manna, masło, mięso, śmietana, sos pieczeniowy, ziemniaki
pulpeciki:
- 20 dag mięsa drobiowego
- 60 dag mięsa wieprzowego
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki masła
sos:
- 1 ciemny sos pieczeniowy
- 2 łyżki śmietany (12%)
dodatki:
- ziemniaki
- sałatka z buraków (0,5 kg buraków, 1 cytryna, sól, pieprz, 1 łyżka cukru)
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: Pulpeciki wieprzowo-drobiowe
Siedzi sobie kawałek mięsa z kurczaka i nieco wieprzowiny w lodówce. Co z tym zrobić? Proponuję zmielić i ugotować pulpeciki. Kiedyś mnie denerwowała sama ta nazwa. Jakoś tak mi się kojarzyła ze szkolnym przeglądem tygodnia. Ale jak zrobić je z porządnego mięsa, okazuje się, że mogą być nie tylko jadalne, ale nawet całkiem smaczne.
Oba mięsa mielę na grubym sitku, doprawiam solą, pieprzem, dodaję jajko i łyżkę kaszy manny. Do garnka wlewam wodę, solę ją i kiedy zacznie wrzeć, wrzucam nieduże pulpeciki. Im mniejsze, tym szybciej się zagotują.
W międzyczasie przygotowują sobie dodatki – dzisiaj maszyna losująca wybrała ziemniaki i buraki. Buraki ugotowałam wcześniej, starłam je na grubych oczkach. Doprawiłam pieprzem solą, odrobiną cukru i sokiem z cytryny.
Przygotowuję też lekki sos – na pół litra wody wsypuję jeden ciemny sos (ja korzystam z sosów z Winiar) i do tego wlewam tylko dwie łyżki śmietany.
Mój małżonek nie przepada za gotowanym mięsem, więc żeby mu przykrości nie robić, ugotowane pulpeciki wrzucam jeszcze na minutkę na masło i obsmażam. Niech ma ;)
No i obiadek gotowy :) Smacznego!