Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Pulpeciki wieprzowo-drobiowe

Opublikowano: 10-04-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , ,
Pulpeciki drobiowo-wieprzowe
Składniki

      pulpeciki:

  • 20 dag mięsa drobiowego
  • 60 dag mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki masła

      sos:

  • 1 ciemny sos pieczeniowy
  • 2 łyżki śmietany (12%)

      dodatki:

  • ziemniaki
  • sałatka z buraków (0,5 kg buraków, 1 cytryna, sól, pieprz, 1 łyżka cukru)

Czas przygotowania: 60 min


Przepis na: Pulpeciki wieprzowo-drobiowe

Share Button

Siedzi sobie kawałek mięsa z kurczaka i nieco wieprzowiny w lodówce. Co z tym zrobić? Proponuję zmielić i ugotować pulpeciki. Kiedyś mnie denerwowała sama ta nazwa. Jakoś tak mi się kojarzyła ze szkolnym przeglądem tygodnia. Ale jak zrobić je z porządnego mięsa, okazuje się, że mogą być nie tylko jadalne, ale nawet całkiem smaczne.

Oba mięsa mielę na grubym sitku, doprawiam solą, pieprzem, dodaję jajko i łyżkę kaszy manny. Do garnka wlewam wodę, solę ją i kiedy zacznie wrzeć, wrzucam nieduże pulpeciki. Im mniejsze, tym szybciej się zagotują.

W międzyczasie przygotowują sobie dodatki – dzisiaj maszyna losująca wybrała ziemniaki i buraki. Buraki ugotowałam wcześniej, starłam je na grubych oczkach. Doprawiłam pieprzem solą, odrobiną cukru i sokiem z cytryny.

Przygotowuję też lekki sos – na pół litra wody wsypuję jeden ciemny sos (ja korzystam z sosów z Winiar) i do tego wlewam tylko dwie łyżki śmietany.

Mój małżonek nie przepada za gotowanym mięsem, więc żeby mu przykrości nie robić, ugotowane pulpeciki wrzucam jeszcze na minutkę na masło i obsmażam. Niech ma ;)

No i obiadek gotowy :) Smacznego!

Pulpeciki drobiowo-wieprzowe

Pulpeciki drobiowo-wieprzowe

Pulpeciki drobiowo-wieprzowe

Share Button

Napisz komentarz