Puszyste racuchy z jabłkami
Opublikowano: 30-01-2013, Kategoria: Danie główne, Desery, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Śniadanie, Komentarze: 0Tagi: cukier, jabłka, mąka, mleko, olej, proszek do pieczenia, Tłusty Czwartek
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 l mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Czas przygotowania: 40 min
Przepis na: Puszyste racuchy z jabłkami
Zainspirowana tym, że wczoraj zobaczyłam jabłka w cieście, dziś stwierdziłam, że zrobię racuchy. Ilość spokojnie starcza dla 4-5 głodnych osób.
Obieram i kroję na drobne plasterki jabłka. Następnie przygotowuję 2 naczynia. Jajka – oddzielam białka od żółtek. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wlewam mleko. Mieszam wszystko, żeby uzyskać gładką masę. Następnie ubijam białka tak, aby wyszła dość sztywna piana. Łączę delikatnie białka z resztą składników, żeby ciasto za bardzo nie opadło i dodaję pokrojone wcześniej jabłka. Jeszcze raz delikatnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej i chochelką nalewam ciasto. Prawdę mówiąc, kształtem nie bardzo zawracam sobie głowę – tak mniej więcej staram się, żeby wielkościowo racuchy były zbliżone. Smażę z obu stron na złoty kolor i wykładam na talerz, na którym wcześniej kładę ręczniki papierowe. Kiedy racuchy są odsączone z tłuszczu, posypuję je cukrem pudrem i wcinam.
Cukier waniliowy można zastąpić zwykłym, a jeśli lubicie, dorzućcie odrobinę cynamonu.
Racuchy wychodzą bardzo puszyste. Najlepiej zjeść je oczywiście na ciepło, ale i chłodne nie tracą smaku :)