Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Puszyste racuchy z jabłkami

Opublikowano: 30-01-2013, Kategoria: Danie główne, Desery, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , ,
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Czas przygotowania: 40 min


Przepis na: Puszyste racuchy z jabłkami

Share Button

Zainspirowana tym, że wczoraj zobaczyłam jabłka w cieście, dziś stwierdziłam, że zrobię racuchy. Ilość spokojnie starcza dla 4-5 głodnych osób.

Obieram i kroję na drobne plasterki jabłka. Następnie przygotowuję 2 naczynia. Jajka – oddzielam białka od żółtek. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wlewam mleko. Mieszam wszystko, żeby uzyskać gładką masę. Następnie ubijam białka tak, aby wyszła dość sztywna piana. Łączę delikatnie białka z resztą składników, żeby ciasto za bardzo nie opadło i dodaję pokrojone wcześniej jabłka. Jeszcze raz delikatnie mieszam.

Na patelni rozgrzewam olej i chochelką nalewam ciasto. Prawdę mówiąc, kształtem nie bardzo zawracam sobie głowę – tak mniej więcej staram się, żeby wielkościowo racuchy były zbliżone. Smażę z obu stron na złoty kolor i wykładam na talerz, na którym wcześniej kładę ręczniki papierowe. Kiedy racuchy są odsączone z tłuszczu, posypuję je cukrem pudrem i wcinam.

Cukier waniliowy można zastąpić zwykłym, a jeśli lubicie, dorzućcie odrobinę cynamonu.

Racuchy wychodzą bardzo puszyste. Najlepiej zjeść je oczywiście na ciepło, ale i chłodne nie tracą smaku :)

 

Share Button

Napisz komentarz