Razowy chleb ze słonecznikiem
Opublikowano: 21-05-2014, Kategoria: Ciasta, Pieczywo, Przepisy, Komentarze: 1Tagi: cukier, drożdże, mąka pszenna, mąka pszenna razowa, olej, sól, słonecznik
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 łyżek słonecznika
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych drożdży)
- 0,5 l ciepłej wody
- słonecznik do posypania chleba
- olej do posmarowania formy
- mąka pszenna razowa do wysypania formy
Czas przygotowania: 5 min plus 20 min wyrośnięcie plus 60 min pieczenie
Przepis na: Razowy chleb ze słonecznikiem
Wyrabianie chleba to… żmudna robota :D Ale tego wyrabiać nie trzeba, więc zamiast kupować chleb z różnymi ulepszaczami, włączamy piekarnik i do dzieła! :)
W związku z tym, że chleb długo zachowuje świeżość, podwajam podaną ilość składników, piekę dwa chleby i mam spokój na kilka dni.
Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki. Mieszam i dolewam ciepłej wody. W miarę dokładnie mieszam te składniki – żeby mi tam nie latała sucha mąka. Jeśli używacie świeżych drożdży, warto najpierw je rozmieszać z cukrem i wodą, i dopiero dolać do reszty składników. Inaczej ciężko je rozmieszać. Przykrywam miskę czystą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu maksymalnie 20 minut.
Smaruję keksówki (30×12 cm, ale mogą być krótsze, jeśli wolicie wyższy chleb) olejem i wysypuję je mąką razową. Nastawiam piekarnik na 225 st. C.
Po tych 20 minutach przekładam ciasto do formy, solidnie posypuję je słonecznikiem i piekę w podanej temperaturze 50 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do około 200 st. C, żeby skórka zanadto się nie spaliła i zostawiam jeszcze na 10 minut. Następnie wykładam chleb z formy i studzę na kratce. Chleb chwilę stygnie, więc fajnie jest go upiec wieczorem i mieć coś pysznego na śniadanko. Smacznego!
Upiekliśmy dziś ten chlebek i jest bardzo smaczny. Dziękujemy za przepis:)