Rosół z kaczki z naleśnikiem
Opublikowano: 20-01-2013, Kategoria: Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 0Tagi: Boże Narodzenie, kaczka, kapusta włoska, marchewka, naleśniki, pietruszka, potrawy wielkanocne, przepisy wielkanocne, rosół, seler, Wielkanoc
- 2 piersi z kaczki
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 1/8 kapusty włoskiej
- 3 marchewki
- vegeta
- sól
8-10 naleśników
Czas przygotowania: 2,5 godz.
Przepis na: Rosół z kaczki z naleśnikiem
Naleśniki mam przygotowane – czekają od ostatniego smażenia w zamrażalniku. Wyciągam je, żeby się nieco ogrzały i można je było pokroić.
2 piersi z kaczki obieram ze skóry, żeby rosół nie był zbyt tłusty. Zagotowuję wodę i wrzucam kaczkę na wrzątek.
Jeśli mięso znajdzie się w wodzie przed zagotowaniem, zrobi się piana i rosół nie będzie klarowny. Zmniejszam odrobinę moc palnika, żeby kaczka sobie bulgotała delikatnie w wodzie, a nie kipiała.
Po około 40 minutach dodaję jarzyny i gotuję jeszcze około 2 godziny. Na 5 minut przed końcem doprawiam rosół vegetą i solą.
Kaczkę i jarzyny kroję na kostkę, a naleśniki zwijam i kroję na cieniutkie paseczki. Jeśli wolicie jarzyny w całości, proszę bardzo – zawsze to szybciej ;) Przekładam wszystko na talerze lub miski, zalewam rosołem. Jeśli jeszcze macie cierpliwość, można włożyć na 5 minut do piekarnika, ale konieczności nie ma – ja tak zrobiłam, ponieważ naleśniki nieco wystudziły rosół. Uważajcie tylko przy wyjmowaniu talerzy z piekarnika – gorące jak diabli.
Na koniec jeszcze natka pietruszki i wcinam.
Podane niżej składniki wystarczą na 4-6 porcji. Zdecydowanie polecam – przygotowanie banalne, a obiad sycący. I po zjedzeniu takiego posiłku nie ma nawet potrzeby podania drugiego dania.