Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Rosół z kaczki z naleśnikiem

Opublikowano: 20-01-2013, Kategoria: Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , , ,
_DSC9181
Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • 1/8 kapusty włoskiej
  • 3 marchewki
  • vegeta
  • sól

8-10 naleśników

Czas przygotowania: 2,5 godz.


Przepis na: Rosół z kaczki z naleśnikiem

Share Button

Naleśniki mam przygotowane – czekają od ostatniego smażenia w zamrażalniku. Wyciągam je, żeby się nieco ogrzały i można je było pokroić.

2 piersi z kaczki obieram ze skóry, żeby rosół nie był zbyt tłusty. Zagotowuję wodę i wrzucam kaczkę na wrzątek.

Jeśli mięso znajdzie się w wodzie przed zagotowaniem, zrobi się piana i rosół nie będzie klarowny. Zmniejszam odrobinę moc palnika, żeby kaczka sobie bulgotała delikatnie w wodzie, a nie kipiała.

Po około 40 minutach dodaję jarzyny i gotuję jeszcze około 2 godziny. Na 5 minut przed końcem doprawiam rosół vegetą i solą.

Kaczkę i jarzyny kroję na kostkę, a naleśniki zwijam i kroję na cieniutkie paseczki. Jeśli wolicie jarzyny w całości, proszę bardzo – zawsze to szybciej ;) Przekładam wszystko na talerze lub miski, zalewam rosołem. Jeśli jeszcze macie cierpliwość, można włożyć na 5 minut do piekarnika, ale konieczności nie ma – ja tak zrobiłam, ponieważ naleśniki nieco wystudziły rosół. Uważajcie tylko przy wyjmowaniu talerzy z piekarnika – gorące jak diabli.

Na koniec jeszcze natka pietruszki i wcinam.

Podane niżej składniki wystarczą na 4-6 porcji. Zdecydowanie polecam – przygotowanie banalne, a obiad sycący. I po zjedzeniu takiego posiłku nie ma nawet potrzeby podania drugiego dania.

Share Button

Napisz komentarz