Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Rozgrzewająco – chili con carne

Opublikowano: 31-01-2013, Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , , , , ,
Składniki
  • 0,5 kg wołowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka chili w proszku
  • 0,5-1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki
  • 2 puszki czerwonej fasoli kidney
  • odrobina ulubionego sera do posypania

Czas przygotowania: 35-40 min


Przepis na: Rozgrzewająco – chili con carne

Share Button

Dawno w mojej kuchni nie było nic naprawdę ostrego (pomijając noże). Tak więc dziś wyparzam sobie wnętrzności :) Chili con carne, czyli moja wersja gęstej i naprawdę pikantnej zupy.

Mielę wołowinę, siekam cebulę i rozgniatam czosnek. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, wrzucam wymienione składniki i podsmażam, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli nieco, a mięso zmieni kolor na ładny brąz – mniej więcej 7-8 minut.

Siekam papryczkę chili (uwaga, bo sok lubi wejść w interakcję ze skórą, a piecze okrutnie, więc siekajcie ostrożnie). Kroję w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wrzucam je obie na patelnię. Dodaję sól, kminek, oregano, pomidory i duszę wszystko pod przykryciem jakieś 20 minut.

W końcu dodaję fasolę i duszę całość jeszcze maksymalnie 5 minut. Potrawa jest gotowa, jeszcze odrobina sera, kromka chleba i można wcinać. Jeśli lubicie jeszcze ostrzejsze jedzenie, testujcie różne ilości chili :) Smacznego!

  

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Pastelle pisze:

    Mmmm… Wygląda wyśmienicie.

Napisz komentarz