Rozgrzewająco – chili con carne
Opublikowano: 31-01-2013, Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 2Tagi: cebula, chili, czosnek, fasola, kminek, olej, oregano, papryka, pomidory, ser, wołowina
- 0,5 kg wołowiny
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka chili w proszku
- 0,5-1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki
- 2 puszki czerwonej fasoli kidney
- odrobina ulubionego sera do posypania
Czas przygotowania: 35-40 min
Przepis na: Rozgrzewająco – chili con carne
Dawno w mojej kuchni nie było nic naprawdę ostrego (pomijając noże). Tak więc dziś wyparzam sobie wnętrzności :) Chili con carne, czyli moja wersja gęstej i naprawdę pikantnej zupy.
Mielę wołowinę, siekam cebulę i rozgniatam czosnek. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, wrzucam wymienione składniki i podsmażam, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli nieco, a mięso zmieni kolor na ładny brąz – mniej więcej 7-8 minut.
Siekam papryczkę chili (uwaga, bo sok lubi wejść w interakcję ze skórą, a piecze okrutnie, więc siekajcie ostrożnie). Kroję w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wrzucam je obie na patelnię. Dodaję sól, kminek, oregano, pomidory i duszę wszystko pod przykryciem jakieś 20 minut.
W końcu dodaję fasolę i duszę całość jeszcze maksymalnie 5 minut. Potrawa jest gotowa, jeszcze odrobina sera, kromka chleba i można wcinać. Jeśli lubicie jeszcze ostrzejsze jedzenie, testujcie różne ilości chili :) Smacznego!
Mmmm… Wygląda wyśmienicie.
I tak też smakuje :) polecam