Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Rozmarynowy schab z jabłkami

Opublikowano: 08-02-2014, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , ,
Rozmarynowy schab z jabłkami
Składniki
  • 80-90 dag schabu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki rozmarynu

 

  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka imbiru

 

  • opcjonalnie pieczone ziemniaki

Czas przygotowania: 60 min


Przepis na: Rozmarynowy schab z jabłkami

Share Button

Dzisiaj u nas w domu pachnie rozmarynem. Uwielbiam ten zapach. A jak mięso z rozmarynem, to zdecydowanie w towarzystwie jabłek. Do dzieła :)

Oczyszczony schab nacieram solą, posypuję dla koloru papryką słodką w proszku. Następnie doprawiam odrobiną tymianku, pieprzu, czosnku i sporą ilością suszonego rozmarynu. Tak przygotowane mięso wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po około 30 minutach można zmniejszyć nieco temperaturę (tak do 180 st. C) i zostawić schab jeszcze na pół godziny.

W tym czasie obieram jabłka i kroję je na dość dużą kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier i imbir. Przesmażam jabłka przez chwilę – nie chcę, aby zrobiła się z nich marmolada, więc mieszam je, aby obsmażyć jabłka z każdej strony i odstawiam patelnię.

Proponuję całość podać z pieczonymi ziemniaczkami. Po prostu pycha :) Smacznego!

Rozmarynowy schab z jabłkamiRozmarynowy schab z jabłkami

Share Button

Napisz komentarz