Rozmarynowy schab z jabłkami
Opublikowano: 08-02-2014, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 1Tagi: cukier, czosnek, imbir, jabłka, papryka słodka w proszku, pieprz, rozmaryn, schab, sól, tymianek
- 80-90 dag schabu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- opcjonalnie pieczone ziemniaki
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: Rozmarynowy schab z jabłkami
Dzisiaj u nas w domu pachnie rozmarynem. Uwielbiam ten zapach. A jak mięso z rozmarynem, to zdecydowanie w towarzystwie jabłek. Do dzieła :)
Oczyszczony schab nacieram solą, posypuję dla koloru papryką słodką w proszku. Następnie doprawiam odrobiną tymianku, pieprzu, czosnku i sporą ilością suszonego rozmarynu. Tak przygotowane mięso wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po około 30 minutach można zmniejszyć nieco temperaturę (tak do 180 st. C) i zostawić schab jeszcze na pół godziny.
W tym czasie obieram jabłka i kroję je na dość dużą kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier i imbir. Przesmażam jabłka przez chwilę – nie chcę, aby zrobiła się z nich marmolada, więc mieszam je, aby obsmażyć jabłka z każdej strony i odstawiam patelnię.
Proponuję całość podać z pieczonymi ziemniaczkami. Po prostu pycha :) Smacznego!
Uwielbiam pieczone mięsko. Jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi, więc moim zdaniem są to bardzo wdzięczne przepisy :D Jednak takiego połączenia schabu z jabłkami jeszcze nie próbowałam. Planuję więc zaskoczyć męża nowym obiadkiem. Trzymajcie kciuki, żeby mu smakowało :D