Ryba z warzywami
Opublikowano: 01-02-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 1Tagi: bułka tarta, cebula, curry, czosnek, dorsz, jajka, mąka, marchew, masło, olej, pietruszka, ryba, ryż

- 4 filety z dorsza
- vegeta
- czosnek
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- ryż (ile kto lubi - u mnie 3 torebki na 4 osoby)
- 1,5 łyżeczki curry
- 3 marchwie
- 3 pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Czas przygotowania: 30 min
Przepis na: Ryba z warzywami
Wychodzę z założenia, że czasami najprostsza potrawa bywa najsmaczniejsza. Dziś padło na dorsza. Nie chciałam po grecku, ponieważ nie do końca pasują mi wszystkie składniki. I tak jest po mojemu, z warzywami i ryżem.
Wyfiletowanego dorsza doprawiam vegetą i czosnkiem, a następnie panieruję w tradycyjny sposób (po kolei maka, jajka, bułka tarta) i smażę na oleju.
Gotuję marchew i pietruszkę w osolonej wodzie, a na patelni szklę na maśle delikatnie cebulę. Ugotowane warzywa ścieram na dużych oczkach tarki i mieszam z cebulą.
Ryż – żeby nie był nudny, dodaję do wody curry. Nadaje aromatu i bardzo ładnie barwi ryż na żółto.
I tak mam gotowe danie, które bez większej filozofii jest w stanie przygotować każdy :) Smacznego!
Pysznie wygląda! :)