Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Ryż z jabłkami

Opublikowano: 15-04-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , ,
Ryż z jabłkami
Składniki
  • 5 torebek ryżu
  • sól
  • 6 sporych jabłek (szara reneta)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • cynamon

Czas przygotowania: 35-40 min


Przepis na: Ryż z jabłkami

Share Button

Im cieplej na zewnątrz, tym rzadziej na moim stole gości mięso, za to pojawiają się proste i lekkie potrawy z warzywami i owocami. Dzisiaj ryż z jabłkami.

Gotuję w lekko osolonej wodzie ryż – nie musi być super miękki, żeby nie zrobiła się z tego breja. Kiedy ryż jest ugotowany, mieszam go z masłem. Jabłka ścieram na dużych oczkach.

Teraz naczynie żaroodporne – układam kolejno warstwę ryżu, warstwę jabłek – posypuję je lekko cukrem i cynamonem. Znowu warstwa ryżu, jabłek, cukier, cynamon i jeszcze raz warstwa ryżu.

Mój ryż właśnie powędrował do piekarnika. Będzie się piekł przez 25 minut w temperaturze 160 st. C.

Na obiad pewnie wszystkiego nie zjemy, ale jest bardzo dobry również na zimno. Poza tym lepiej się wtedy kroi. Zdecydowanie polecam – takie banalne, a jakie pyszne :) Smacznego!

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Share Button

Napisz komentarz