Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Sałatka jarzynowa w galarecie

Opublikowano: 27-03-2013, Kategoria: Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , , , , , ,
Sałatka jarzynowa w galarecie
Składniki
  • 5 średnich marchwi
  • 3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • kilka ogórków kiszonych
  • 6-7 jaj
  • 1 średni majonez
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 10 plastrów szynki (u mnie tyle wchodzi do naczynia)
  • maggi
  • 1 opakowanie żelatyny
  • kilka łodyżek pietruszki
  • szczypiorek

Czas przygotowania: 60 min plus 120 min w lodówce


Przepis na: Sałatka jarzynowa w galarecie

Share Button

Dzisiaj miał tu być mazurek kajmakowy z wiśniami. I może by się nawet udało. Masa kajmakowa jest dla cierpliwych, uzbroiłam się w tę cierpliwość. I kiedy już prawie konsystencja była idealna, w kuchni pojawiło się moje dziecko.

Moment nieuwagi i zamiast kajmaku było coś w rodzaju kilkuletniej krówki. Raczej niejadalnej ;) Ten przepis musi więc zaczekać do kolejnej Wielkanocy, bo na razie czuję się tak zasłodzona, że po prostu nie dam rady go tknąć. W sumie nieźle się stało, ponieważ mam czas na sałatkę jarzynową w galarecie. Wieki nie jadłam tej potrawy, a to bardzo fajne połączenie.

Zaczynam od ugotowania jarzyn na sałatkę (daję do garnka 2-2,5 l wody) i pokrojenia ich na kostkę. Kroję też ogórki kiszone i zostawiam na sitku, żeby woda odciekła. Gotuję jaja, studzę, obieram i też kroję. Przy podanej ilości składników nieco sałatki mi zostaje – mój małżonek ma wyjątkową awersję do galaretek, za to sałatkę bardzo lubi. Nie będę go więc katowała. Niech je, co lubi.

Wywar z jarzyn doprawiam solą, pieprzem, maggi. Dodaję żelatynę i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Tymczasem mieszam wszystkie składniki sałatki, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli są już dość chłodne, dodaję majonez i łyżeczkę musztardy.

Teraz czas na szynkę. Do tej potrawy zdecydowanie najlepsza według mnie jest szynka królewska – po pierwsze plasterki są naprawdę spore, bo drugie dobrze się ją zwija. Na plastrze szynki kładę tak mniej więcej po 2-3 łyżki sałatki – jeśli wolicie więcej lub mniej, nie widzę przeciwwskazań. Zwijam je w roladki i układam w prostokątnym naczyniu. Takich roladek u mnie dziesięć. Między nimi układam kilka łodyżek pietruszki.

Jeśli galareta jest chłodna, mogę nią zacząć zalewać zawartość naczynia. Pamiętajcie, żeby nie wcześniej, bo interakcja z majonezem, a później z żołądkiem może być straszna. Lepiej naprawdę poczekać pięć minut dłużej niż cierpieć. Galaretę posypuję szczypiorkiem i wkładam naczynie do lodówki. Mniej więcej po 2 godzinach wszystko powinno już dobrze stężeć, więc nic tylko jeść. Smacznego!

Sałatka jarzynowa w galarecie

Share Button

Napisz komentarz