Sałatka pieczarkowa
Opublikowano: 11-05-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 0Tagi: Boże Narodzenie, majonez, natka pietruszki, pieczarki, Wigilia
- 1 kg pieczarek
- 5 jaj
- 1 pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek majonezu
Czas przygotowania: 35-40 min
Przepis na: Sałatka pieczarkowa
Z wypadu do ogrodu wyszły nici, bo od rana leje. Jest trochę ponuro, więc dla pocieszenia i na otarcie łez sałatka pieczarkowa ;) Odrobinę pracochłonna, ale ogólnie nieskomplikowana.
Wrzucam na gotującą się wodę obrane pieczarki i podgotowuję maksymalnie 5 minut. Odcedzam i niech stygną. Gotuję jaja na twardo i studzę. Kiedy to wszystko stygnie, siekam drobno pęczek pietruszki.
Teraz muszę pokroić na kostkę jaja i pieczarki – monotonne zajęcie. Jaja idą w miarę szybko, ponieważ kroję je wzdłuż, jeszcze raz wzdłuż i wszerz na maszynce do krojenia jajek. Pieczarki już nożem, więc chwila schodzi.
Mieszam składniki, dodaję soli i pieprzu do smaku. Dobrze jest zostawić na chwilę sałatkę w takim stanie, żeby przeszła solą oraz pieprzem i dopiero dodać majonez.
Sałatka z pieczarek jest banalna, jak widzicie, ale bardzo bardzo smaczna. Ja jadam ją solo, rodzina z wędlinami. Najlepiej podać ją w dniu, kiedy się ją robi. Na drugi lubi podejść wodą z pieczarek i traci na atrakcyjności wizualnej. Smak pozostaje na szczęście taki sam :) A teraz śmigam zjeść co nieco ;) Smacznego!