Sałatka śledziowa
Opublikowano: 05-01-2014, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Komentarze: 0Tagi: jaja, majonez, natka pietruszki, ogórki kiszone, śledzie marynowane, ziemniaki
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg marynowanych śledzi
- 5 jaj
- 7 średnich kiszonych ogórków
- pęczek pietruszki
- 1 mały słoiczek majonezu
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: 30-40 min
Przepis na: Sałatka śledziowa
Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową. Prosta w wykonaniu, a przy tym smaczna. Podana ilość składników starcza na dwie spore sałatki. Jeśli więc planujecie zaprosić gości i będzie ich kilku, akurat powinno wystarczyć.
Gotuję ziemniaki w mundurkach, odcedzam i zostawiam do wystygnięcia. Gotuję jaja na twardo i zalewam zimną wodą, żeby je schłodzić. Tymczasem obieram ogórki kiszone i kroję je na kostkę. Żeby sałatka nie pływała, wrzucam je na sitko i niech sobie odciekają.
Mam śledzie zrobione według tego przepisu. Nie są zbyt kwaśne, więc nadają się idealnie. Kroję je na kostkę. Siekam drobno pietruszkę.
Ziemniaki i jaja są już zimne, więc ziemniaki obieram – wystarczy delikatnie podważyć skórkę nożem i powinna sama odejść. Następnie kroję je na kostkę. Po obraniu jaj również kroję je drobno.
Składniki gotowe, wystarczy je teraz zmieszać, doprawić solą, pieprzem i dodać majonezu. Na tę ilość składników daję tylko jeden mały majonez – ot, żeby wszystko trzymało się razem. Śledź z natury jest dość tłusty, więc moim zdaniem więcej majonezu nie trzeba. Smacznego!