Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Sałatka warstwowa z tuńczykiem lub kurczakiem

Opublikowano: 12-01-2013, Kategoria: Kolacja, Posiłek, Przepisy, Przystawka, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , , ,
Składniki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3-4 dość duże marchewki
  • 1 niewielka cebula
  • 10 jaj
  • 1 słoik majonezu light
  • pęczek natki pietruszki
  • sól

Czas przygotowania: 20 min plus czas na gotowanie marchwi i jaj


Przepis na: Sałatka warstwowa z tuńczykiem lub kurczakiem

Share Button

Tę sałatkę lubię w dwóch wersjach – z tuńczykiem lub kurczakiem. Wstaję rano i od razu wrzucam do gotowania marchew i jaja. Nie będę musiała po południu czekać, aż wystygną.

Ilość składników podana poniżej wystarcza na miskę o średnicy dna około 20 cm i wysokości około 12 cm. Warto kupić sobie miskę o prostych ściankach, wtedy szansa na nabranie jednakowej ilości każdej warstwy zdecydowanie wzrośnie i nie będziemy sfrustrowani tym, że na samym dnie zostało jeszcze tyle tuńczyka, a na talerzu pustka.

Tuńczyka wydobywam z puszki i daję na sitko – niech sobie odcieka. W tym czasie marchew ścieram na grubych oczkach (nie ma sensu jej kroić na kostkę, bo źle się będzie układało warstwę i zejdzie zdecydowanie dłużej, a w końcu czas to pieniądz). Cebulę siekam jak najdrobniej. Tym razem skorzystałam z czerwonej cebuli, ale równie dobrze może być zwykła biała. Biorę ugotowane jajka, oddzielam białka od żółtek i też kroję je na drobno. Siekam pietruszkę.

Wszystko jest już przygotowane, więc teraz układam kolejno warstwy:

  • tuńczyk – dziabię go nieco widelcem, żeby warstwa była w miarę równa,
  • marchew – jeśli jest jej dość dużo, układam warstwę, solę, układam kolejną i znowu odrobinę dosalam,
  • bardzo cienka warstwa majonezu (tak dosłownie na milimetr),
  • cebula,
  • żółtka – też odrobinę solimy, żeby nie były mdłe,
  • wykładamy resztę majonezu,
  • białka – postępujemy tak jak z żółtkami,
  • natka pietruszki.

Sałatka jest gotowa i możemy zacząć się nią delektować. Możemy też dać na godzinkę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Jeśli zamiast tuńczyka wolicie kurczaka, jedną pierś pokrójcie w kostkę (kto lubi więcej mięsa, szaleje i daje podwójną). Posólcie, doprawcie papryką i obsmażcie na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek. Pozwólcie, aby przestygł i dopiero układajcie z niego warstwę.

Można również pokombinować nieco z zieleniną. Zamiast warstwy białej lub czerwonej cebuli można dać warstwę szczypioru cebuli. Natomiast na wierzch zamiast natki pietruszki można użyć np. szczypiorku lub czosnku niedźwiedziego. Ten ostatni niestety jest rośliną sezonową i nadaje się do zjedzenia właściwie tylko wtedy, kiedy nie zdąży zakwitnąć. To dość krótki okres, ale warto spróbować. Kto ma ogródek, polecam zasianie – kiedy już raz wyrośnie, w kolejnych latach będzie się wysiewał sam. Jeśli lubicie kolendrę, bazylię lub inne zioło, śmiało testujcie ich połączenie z tą sałatką!

 

Share Button

Napisz komentarz