Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Sałatka z mizuną

Opublikowano: 01-06-2013, Kategoria: Dodatki, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Sałatki, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , , , ,
Sałatka z mizuną
Składniki
  • 1 pęczek mizuny
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 duże pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 15 min


Przepis na: Sałatka z mizuną

Share Button

Mizuna – tak na pierwszy rzut oka podobna do różnych sałat i człowiek spodziewa się zbliżonego smaku. A tu niespodzianka – mizuna należy do kapustnych, więc smakowo też raczej obrała ten kierunek.

Mizunę można podawać na surowo, można nią faszerować i zapiekać mięsa, ale można jej również używać np. w zupach. Ja dziś postawiłam na surówkę. Niestety, mój ogród miał ostatnio bliskie spotkanie z gradem, więc roślina jest podziurawiona, ale smakuje i tak bardzo dobrze.

Zastanawiałam się, jak właściwie opisać jej smak. I pierwsze skojarzenie, jakie mi przyszło do głowy, to prawdziwe wiejskie masło.  Niby intensywny, ale bardzo delikatny smak.

Pomysł na sałatkę jest bardzo prosty – układam liście mizuny, parzę i obieram pomidory, po czym kroję je na mniejsze części. Dodaję pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy (nie daję go dużo, ponieważ jest bardzo aromatyczny i nie chcę, aby zdominował sałatkę). Następnie kilka rzodkiewek i żółta papryka. Jeszcze na górę dla dekoracji trochę mizuny.

Po ułożeniu wszystkich składników sałatki, dodaję do niej tylko kilka kropel oliwy z oliwek, sól i pieprz. Podana ilość składników to 3-4 porcje sałatki. U nas została zjedzona do ostatniego listka, więc spokojnie mogę Wam ją polecić. Smacznego!

Sałatka z mizuną

Sałatka z mizuną

Sałatka z mizuną

Share Button

Napisz komentarz