Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Salsa paprykowa ze smażoną cukinią

Opublikowano: 14-01-2013, Kategoria: Dipy i sosy, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , , , , ,
Składniki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chili (jeśli ktoś lubi naprawdę ostre smaki)
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2-3 listki mięty

 

  • 2 cukinie
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Czas przygotowania: 10 minut plus 15 min gotowanie


Przepis na: Salsa paprykowa ze smażoną cukinią

Share Button

Myję dokładnie wszystkie warzywa. Pomidory obieram ze skóry (parzę wrzątkiem i skóra sama złazi). Z papryk usuwam gniazda nasienne i pestki.

Kroję paprykę i papryczkę chili dość drobno, pomidory kroję na kostkę. Nie zapomnijcie z papryczki chili usunąć pestek – mają straszliwą moc ;)

Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek. Podsmażam go nieco i dodaję paprykę oraz papryczkę chilli. Kiedy widać, że papryka mięknie, wrzucam pomidory, a po kolejnej minutce ketchup. Solę całość i duszę, aż warzywa zaczną się lekko rozpadać. Wtedy zdejmuję z kuchenki i przekładam wszystko do blendera.

Dodaję cukier i sok z cytryny, bazylię, miętę, paprykę w proszku i chili. Miksuję, ale tak, aby w salsie były widoczne kawałki warzyw.

Salsa pasuje do nachos, krakersów, ale jestem w stanie zjeść ją nawet z makaronem. Polecam też podawanie ze smażoną cukinią.

Kroję cukinię na dość grube plastry (ja miałam dziś zaćmienie umysłowe i pokroiłam za cienko – smaku to nie zmieniło, ale dało się jeść tylko widelcem, do ręki nie było szans wziąć). Lekko solę, dodaję pieprzu i oprószam mąką. Wrzucam na chwilę na rozgrzany olej i obsmażam. Po 3-4 minutach cukinia jest gotowa do wyłożenia na talerz i po przestygnięciu do maczania w salsie.

Share Button

Napisz komentarz