Salsa paprykowa ze smażoną cukinią
Opublikowano: 14-01-2013, Kategoria: Dipy i sosy, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Komentarze: 0Tagi: bazylia, chili, cukier, cukinia, cytryna, czosnek, ketchup, mąka, mieta, oliwa z oliwek, papryka, pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 papryczka chili (jeśli ktoś lubi naprawdę ostre smaki)
- 4-5 łyżek ketchupu
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2-3 listki mięty
- 2 cukinie
- mąka
- sól
- pieprz
- olej
Czas przygotowania: 10 minut plus 15 min gotowanie
Przepis na: Salsa paprykowa ze smażoną cukinią
Myję dokładnie wszystkie warzywa. Pomidory obieram ze skóry (parzę wrzątkiem i skóra sama złazi). Z papryk usuwam gniazda nasienne i pestki.
Kroję paprykę i papryczkę chili dość drobno, pomidory kroję na kostkę. Nie zapomnijcie z papryczki chili usunąć pestek – mają straszliwą moc ;)
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek. Podsmażam go nieco i dodaję paprykę oraz papryczkę chilli. Kiedy widać, że papryka mięknie, wrzucam pomidory, a po kolejnej minutce ketchup. Solę całość i duszę, aż warzywa zaczną się lekko rozpadać. Wtedy zdejmuję z kuchenki i przekładam wszystko do blendera.
Dodaję cukier i sok z cytryny, bazylię, miętę, paprykę w proszku i chili. Miksuję, ale tak, aby w salsie były widoczne kawałki warzyw.
Salsa pasuje do nachos, krakersów, ale jestem w stanie zjeść ją nawet z makaronem. Polecam też podawanie ze smażoną cukinią.
Kroję cukinię na dość grube plastry (ja miałam dziś zaćmienie umysłowe i pokroiłam za cienko – smaku to nie zmieniło, ale dało się jeść tylko widelcem, do ręki nie było szans wziąć). Lekko solę, dodaję pieprzu i oprószam mąką. Wrzucam na chwilę na rozgrzany olej i obsmażam. Po 3-4 minutach cukinia jest gotowa do wyłożenia na talerz i po przestygnięciu do maczania w salsie.