Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Schab duszony w całości z warzywami

Opublikowano: 01-04-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 2
Tagi: , , , , ,
Schab duszony w całości z warzywami
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 5 łodyg selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 1 łyżka oleju
  • dodatki

Czas przygotowania: 10-15 min plus 60 min duszenie


Przepis na: Schab duszony w całości z warzywami

Share Button

No i mamy bardzo białe Święta. Gdyby to było Boże Narodzenie, pewnie bym się cieszyła. Ale jest Wielkanoc. Wyjść się nie da, bo ulica zasypana. Nawet z domu ciężko, bo trzeba torować sobie drogę łopatą. Pozostaje obżerać się dalej ;)

Dzisiaj proponuję schab duszony w całości z warzywami. Nie jest zbyt pracochłonny, za to ładne wygląda na świątecznym talerzu i jest pyszny.

Dzień wcześniej został nasolony, a dzisiaj doprawiony pieprzem i papryką słodką w proszku. Następnie obsmażam go na oleju (warto wziąć głęboką patelnię) z obu stron. Kiedy jest już ładnie zrumieniony, kładę na nim kilka plasterków pora. Dookoła kładę marchew, pietruszkę, seler, pora i seler naciowy pokrojone na plasterki, solę nieco, jeszcze odrobina papryki, przykrywam patelnię i zostawiam to wszystko mniej więcej na godzinę.

Nie dodaję żadnego tłuszczu, nie podlewam wodą, ponieważ schab i warzywa puszczą nieco soków.

Schab się dusi, w tym czasie przygotowuję sobie dodatki – tym razem padło na ziemniaki i kapustę czerwoną.

Po godzince wystarczy pokroić mięso na porcje i podawać. I można świętować dalej :) Smacznego!

Schab duszony w całości z warzywami

Schab duszony w całości z warzywami

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. wlodomur pisze:

    ja schab duszę nieco inaczej:obwiązuję sznurkiem masarskim,mniej wiecej co centymetr,następnie nacieram miksiurą z oleju,kostki rosołowej/drobiowej/rożnych ziół,czosnku i papryki,do woreczka i do lodówki na ok.12 godzin,osmażam na oleju ze wszystkich stron i duszę ok,godziny,potem odparowuję powstały płyn i dodaję lekko zrumieniona cebulę i duszę jeszcze z ok.pół dodziny,odz czasu do czsu przewracam,mozna mieć to jako dodatek do chleba/w lodówce trzyma sie długo/lub jako mięsko do ryżu,czy ziemniaków.

    • Gryzz pisze:

      Uwielbiam takie duszone mięso. Jeśli ma zostać na na kanapki, duszę w rękawie z dużą ilością kminku. Przynajmniej wiadomo, co się je, w przeciwieństwie do większości wędlin, które mogą stanowić zaskoczenie, jeśli chodzi o skład ;) Chętnie wypróbuję Twój pomysł.

Napisz komentarz