Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Schab duszony z pietruszką

Opublikowano: 10-02-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 3
Tagi: , , , , , , , ,
Składniki
  • kilka kotletów schabowych (w zależności od liczby osób)
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • pęczek natki pietruszki (lub kilka łyżeczek suszonej pietruszki)
  • dodatki (np. ziemniaki, 1 mała kapsta pekińska, 1 pomidor, 1 rzodkiewka (sopel lodu), olej, sól, pieprz, opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny)

Czas przygotowania: 5 min + 40 min duszenia


Przepis na: Schab duszony z pietruszką

Share Button

Schab. Fajne mięso, z którym da się zrobić w zasadzie wszystko. Najczęściej panierowany. Ja lubię duszony lub pieczony. Smaczny, nie tak bardzo kaloryczny i robi się w sumie sam (to jego największy atut).

Dziś kolejna prosta potrawa i zarazem kolejna bez tłuszczu, więc śmiało możecie ją jeść bez obaw o wagę. Czyszczę schab i kroję na plastry. Tu od razu zaznaczam, że schab się skurczy, więc załóżcie większą liczbę porcji na osobę. Jednym kawałeczkiem można sobie co najwyżej narobić smaku ;)

Solę go, doprawiam czerwoną papryką w proszku i pieprzem. Na patelnię nalewam odrobinę wody (dosłownie 3-4 łyżki), kładę schab i posypuję go zieloną pietruszką – jak mam świeżą, to świeżą, jeśli nie, to ususzoną jeszcze w lecie. Pietruszka nada aromatu, więc nie oszczędzam na niej. Dobrze mieć w domu też nieco suszonych jarzyn (taka domowa vegeta) – od razu wygląda ładniej, jak się nimi jeszcze posypie schab.

Włączam kuchenkę, przykrywam patelnię, a kiedy woda zaczyna wrzeć, zmniejszam moc palnika. Niech się wszystko dusi jakieś 40 minut. W tym czasie mięso zmieknie i przejdzie przyprawami.

Jest czas na przygotowanie jakichś dodatków. Kto lubi ziemniaki, obiera i gotuje. Kto woli samą surówkę, przygotowuje ją. U mnie dziś kapusta pekińska z pomidorem i białą rzodkiewką doprawiona solą, pieprzem, odrobiną oleju i łyżką soku z cytryny. Smacznego!

Share Button

3 Odpowiedzi do tej pory.

  1. kimek pisze:

    Schabik wygląda bardzo zachęcająco. Spróbuję.

  2. cichy pisze:

    Wygląda wyśmienicie. Pewnie też tak smakuje. Trzeba spróbować.

Napisz komentarz