Schab duszony z pietruszką
Opublikowano: 10-02-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 3Tagi: cytryna, kapista pekińska, natka pietruszki, olej, papryka w proszku, pomidory, rzodkiewka, schab, ziemniaki
- kilka kotletów schabowych (w zależności od liczby osób)
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- pęczek natki pietruszki (lub kilka łyżeczek suszonej pietruszki)
- dodatki (np. ziemniaki, 1 mała kapsta pekińska, 1 pomidor, 1 rzodkiewka (sopel lodu), olej, sól, pieprz, opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny)
Czas przygotowania: 5 min + 40 min duszenia
Przepis na: Schab duszony z pietruszką
Schab. Fajne mięso, z którym da się zrobić w zasadzie wszystko. Najczęściej panierowany. Ja lubię duszony lub pieczony. Smaczny, nie tak bardzo kaloryczny i robi się w sumie sam (to jego największy atut).
Dziś kolejna prosta potrawa i zarazem kolejna bez tłuszczu, więc śmiało możecie ją jeść bez obaw o wagę. Czyszczę schab i kroję na plastry. Tu od razu zaznaczam, że schab się skurczy, więc załóżcie większą liczbę porcji na osobę. Jednym kawałeczkiem można sobie co najwyżej narobić smaku ;)
Solę go, doprawiam czerwoną papryką w proszku i pieprzem. Na patelnię nalewam odrobinę wody (dosłownie 3-4 łyżki), kładę schab i posypuję go zieloną pietruszką – jak mam świeżą, to świeżą, jeśli nie, to ususzoną jeszcze w lecie. Pietruszka nada aromatu, więc nie oszczędzam na niej. Dobrze mieć w domu też nieco suszonych jarzyn (taka domowa vegeta) – od razu wygląda ładniej, jak się nimi jeszcze posypie schab.
Włączam kuchenkę, przykrywam patelnię, a kiedy woda zaczyna wrzeć, zmniejszam moc palnika. Niech się wszystko dusi jakieś 40 minut. W tym czasie mięso zmieknie i przejdzie przyprawami.
Jest czas na przygotowanie jakichś dodatków. Kto lubi ziemniaki, obiera i gotuje. Kto woli samą surówkę, przygotowuje ją. U mnie dziś kapusta pekińska z pomidorem i białą rzodkiewką doprawiona solą, pieprzem, odrobiną oleju i łyżką soku z cytryny. Smacznego!
Smakowitość:)
Schabik wygląda bardzo zachęcająco. Spróbuję.
Wygląda wyśmienicie. Pewnie też tak smakuje. Trzeba spróbować.