Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Sernik w paski

Opublikowano: 26-03-2016, Kategoria: Ciasta, Desery, Posiłek, Przepisy, Rodzaj jedzenia, Komentarze: 3
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,
Sernik w paski
Składniki

ciasto:

  • 350 g mąki
  • 170 g margaryny do pieczenia lub masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jaja

masa serowa:

  • 1 kg białego sera (tłustego)
  • 250 g masła (jeśli ser jest bardzo tłusty, zmniejszam ilość do 200 g)
  • 8 jaj
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

lukier:

  • 1 cytryna
  • 0,75 szklanki cukru pudru

Czas przygotowania: 10 min ciasto plus 20 min masa serowa plus pieczenie 55-60 min


Przepis na: Sernik w paski

Share Button

Uwielbiam sernik. Nie ma znaczenia, czy solo, czy z galaretką, czy z polewą. Każdy mi smakuje :) Dzisiaj proponuję sernik w paski. Jeśli wolicie w kratkę, serduszka, kółeczka czy jeszcze inne elementy, też można. 

Zaczynam jak zwykle od rzeczy znienawidzonej – wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Ja używam takiej mniej więcej 25×30 cm. Następnie mielę ser dwukrotnie, żeby mieć to z głowy.

Teraz przyjemniejsze sprawy. Ciasto. Można wyrabiać ręcznie, ale mnie brakuje cierpliwości, więc wrzucam suche składniki oraz pokrojoną margarynę do miksera i mieszam. Kiedy wszystko jest już wymieszane dodaję jajka i biorę się za wyrabianie ciasta. Idzie to dość szybko. Kiedy ciasto odrywa się od ręki, owijam je w folię spożywczą i wkładam na co najmniej pół godziny do lodówki.

Masa serowa – oddzielam żółtka od białek. Będę potrzebować 8 żółtek i 4 białka. Żółtka ucieram z cukrem pudrem, a następnie nadal ucierając, dodaję porcjami ser i masło. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam wszystko. Teraz dodaję bakalie, na sztywno ubijam białka i delikatnie mieszam pianę z powstałą masą.

Włączam piekarnik na 180 st. C, żeby się nagrzał.

Schłodzone ciasto dzielę na dwie części – większa to 2/3 ciasta. Wałkuję tę część, wykładam nią spód blachy i dziurkuję widelcem. Podpiekam spód, aż zrobi się złocisty. Następnie wylewam na ciasto masę serową z drobną górką – serniki lubią "siąść" po upieczeniu, więc ta górka zostanie zniwelowana. Z pozostałej 1/3 ciasta formuję wałeczek i układam skośnie na masie serowej. Wstawiam ciasto do piekarnika na mniej więcej 55-60 minut.

Po wyjęciu czekam, aż sernik całkiem wystygnie. Mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem – sok należy dolewać stopniowo, żeby lukier był płynny, ale nie za płynny. Następnie między paskami z ciasta tworzę paski lukrowe – wałeczki z ciasta też można polukrować. A teraz już tylko czekam, aż lukier skrzepnie i degustuję :) Smacznego!

Sernik w paski Sernik w paski

Share Button

3 Odpowiedzi do tej pory.

  1. naleśniki pisze:

    Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

  2. Iga Dietmap pisze:

    Serniczek ulubiony! właśnie się zastnawiam co przygotować na jutrzejszy tłusty czwartek!

Napisz komentarz