Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Śliwki do ciasta na zimę

Opublikowano: 13-09-2013, Kategoria: Przepisy, Zaprawy, Komentarze: 2
Tagi: ,
Śliwki do ciasta na zimę
Składniki
  • 1 kg śliwek
  • 1 kg cukru

Czas przygotowania: 20 min plus 10 min pasteryzacja


Przepis na: Śliwki do ciasta na zimę

Share Button

Ten rok obfitował w piękne owoce. Żal było nie skorzystać i nie zrobić zapasów na zimę. Zamrażarka jest pełna woreczków z poziomkami i borówką amerykańską, a śliwki powędrowały do słoja.

Na razie 6 kg śliwek, ale jutro mam zamiar uskutecznić nieco bardziej zaprawy. Żeby tylko mi miejsca na ich przechowanie wystarczyło :)

Ten przepis jest już najprostszy z możliwych. Śliwki dryluję i układam w słojach, każdą warstwę przesypując cukrem. Następnie pasteryzuję słoje około 10 minut i zostawiam je w garnku z wodą aż do wystygnięcia. Śliwki będą idealne do ciasta, a sok po rozcieńczeniu z wodą do picia. Smacznego!

Śliwki do ciasta na zimę

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Monika pisze:

    Wyglądają cudnie !!!

    A czy te śliweczki też muszą zimować w chłodzie czy może przetrwają w kredensie kuchennym…???

    • Gryzz pisze:

      W nich jest tyle cukru, że kredens powinien wystarczyć. Po otwarciu, jeśli nie zużyję wszystkich, wstawiam słój do lodówki, ale tak to stoją, gdzie jest miejsce.

Napisz komentarz do Monika