Śliwki do ciasta na zimę
Opublikowano: 13-09-2013, Kategoria: Przepisy, Zaprawy, Komentarze: 2Tagi: cukier, śliwki
- 1 kg śliwek
- 1 kg cukru
Czas przygotowania: 20 min plus 10 min pasteryzacja
Przepis na: Śliwki do ciasta na zimę
Ten rok obfitował w piękne owoce. Żal było nie skorzystać i nie zrobić zapasów na zimę. Zamrażarka jest pełna woreczków z poziomkami i borówką amerykańską, a śliwki powędrowały do słoja.
Na razie 6 kg śliwek, ale jutro mam zamiar uskutecznić nieco bardziej zaprawy. Żeby tylko mi miejsca na ich przechowanie wystarczyło :)
Ten przepis jest już najprostszy z możliwych. Śliwki dryluję i układam w słojach, każdą warstwę przesypując cukrem. Następnie pasteryzuję słoje około 10 minut i zostawiam je w garnku z wodą aż do wystygnięcia. Śliwki będą idealne do ciasta, a sok po rozcieńczeniu z wodą do picia. Smacznego!
Wyglądają cudnie !!!
A czy te śliweczki też muszą zimować w chłodzie czy może przetrwają w kredensie kuchennym…???
W nich jest tyle cukru, że kredens powinien wystarczyć. Po otwarciu, jeśli nie zużyję wszystkich, wstawiam słój do lodówki, ale tak to stoją, gdzie jest miejsce.