Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Śliwowica

Opublikowano: 11-10-2013, Kategoria: Napoje, Przepisy, Zaprawy, Komentarze: 13
Tagi: , ,
Śliwowica
Składniki
  • 2 kg śliwek
  • 2 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody

Czas przygotowania: 20 min plus 10 miesięcy


Przepis na: Śliwowica

Share Button

Śliwki, śliweczki dla mocnej główeczki ;) Jeśli nie robiliście nigdy śliwowicy, to może pora spróbować. Ja wyszłam z tego założenia i sięgnęłam po receptury klasztorne. Jedną z nich załączam dzisiaj.

Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj, a litrem spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zawiąż. Trzy abo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na śliwowicę, a to tym sposobem. Syrop z pół kila cukru i dwu szklanek wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż syropu litr spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanelę filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.

Moje śliwki siedzą w słoju od około dwóch tygodni. Czekam cierpliwie. Dam znać przy kolejnym etapie, jak się ma śliwowica :) Na zdrowie!

Śliwowica

Po około 4 miesiącach śliwowica ma piękny, głęboki kolor. Zostawiam ją na pół roku w ciemnym miejscu.

Śliwowica

Share Button

13 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Monika pisze:

    Rozumiem ,że stoją w chłodnym miejscu :(
    …..

    • Gryzz pisze:

      Nie do końca. Chłodne miejsce, czyli garaż, jednak jest zajęty w większej części przez auto i mimo usilnych prób wygnania go na chłody (i w przyszłości mrozy), raczej będzie stał tam nadal ;) Póki co słoje grzecznie stoją w jadalni, w temperaturze pokojowej :)

  2. wookciey pisze:

    Nie rozumiem. W cytowanym przepisie zalewamy śliwki 1 litrem spirytusu. Natomiast w składnikach mamy 2 l spirytusu. To jak w końcu?

  3. fajatomek pisze:

    Witam
    Dzisiaj zalałem śliweczki.W jakim momencie mam wyjąc owoce ze słoja? Gdy będę robić syrop z wody i cukru?

  4. janusztysz pisze:

    Czy wyjęte owoce wyciskać, czy nie

  5. Wulkk pisze:

    Spirytus nalewkowy czy 95%?

  6. pablo pisze:

    nie wiem czy dobrze zrozumiałem…do tych sliwek dodajemy 30 szt ziarna z pestek?

Napisz komentarz do Gryzz