Śliwowica
Opublikowano: 11-10-2013, Kategoria: Napoje, Przepisy, Zaprawy, Komentarze: 13Tagi: cukier, śliwki, spirytus
- 2 kg śliwek
- 2 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
Czas przygotowania: 20 min plus 10 miesięcy
Przepis na: Śliwowica
Śliwki, śliweczki dla mocnej główeczki ;) Jeśli nie robiliście nigdy śliwowicy, to może pora spróbować. Ja wyszłam z tego założenia i sięgnęłam po receptury klasztorne. Jedną z nich załączam dzisiaj.
Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj, a litrem spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zawiąż. Trzy abo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na śliwowicę, a to tym sposobem. Syrop z pół kila cukru i dwu szklanek wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż syropu litr spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanelę filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.
Moje śliwki siedzą w słoju od około dwóch tygodni. Czekam cierpliwie. Dam znać przy kolejnym etapie, jak się ma śliwowica :) Na zdrowie!
Po około 4 miesiącach śliwowica ma piękny, głęboki kolor. Zostawiam ją na pół roku w ciemnym miejscu.
Rozumiem ,że stoją w chłodnym miejscu :(
…..
Nie do końca. Chłodne miejsce, czyli garaż, jednak jest zajęty w większej części przez auto i mimo usilnych prób wygnania go na chłody (i w przyszłości mrozy), raczej będzie stał tam nadal ;) Póki co słoje grzecznie stoją w jadalni, w temperaturze pokojowej :)
Nie rozumiem. W cytowanym przepisie zalewamy śliwki 1 litrem spirytusu. Natomiast w składnikach mamy 2 l spirytusu. To jak w końcu?
Ok, już dotarło do mnie. W kolejnym etapie jest kolejny litr:)
;) Właśnie przeczytałam, ale nie zdążyłam odpisać ;)
Witam
Dzisiaj zalałem śliweczki.W jakim momencie mam wyjąc owoce ze słoja? Gdy będę robić syrop z wody i cukru?
Tak, podczas mieszania z syropem.
Czy wyjęte owoce wyciskać, czy nie
Jak jest siła, to można ;) Mnie brak cierpliwości, ale jeśli masz, to zdecydowanie.
Spirytus nalewkowy czy 95%?
Ja daję zwykły 95%.
nie wiem czy dobrze zrozumiałem…do tych sliwek dodajemy 30 szt ziarna z pestek?
Tako rzecze receptura ;) Aczkolwiek bardzo bym się tym nie przejmowała. Bez pestek też wychodzi.