Smaki dzieciństwa – makaron z serem
Opublikowano: 26-02-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 3Tagi: cukier, dżem, makaron, masło, twaróg

- 1 opakowanie makaronu
- 25 dag twarogu
- 3-4 łyżki masła
- cukier do posypania
- ulubiony dżem
Czas przygotowania: 15 min
Przepis na: Smaki dzieciństwa – makaron z serem
Co jadaliście najczęściej, będąc małymi dziećmi? Babcia z reguły nie miała tyle czasu, żeby myśleć nad jakimiś strasznie skomplikowanymi potrawami. Ale nie stanowiło to żadnej przeszkody, aby to, co robiła, i tak było smaczne.
Są takie smaki, które pozostają w człowieku na długo. Tyle, że często o niektórych potrawach po prostu się nie pamięta. A szkoda.
Z takich szybkich potraw makaron z serem zdobył dziś serca mojej rodziny. Gotuję makaron według czasu podanego na opakowaniu – na stole zagościł makaron farfalle, czyli popularnie kokardki. Ale gdyby było penne, też bym nie narzekała.
Na głęboką patelnię daję masło i pokruszony widelcem twaróg. Podgrzewam razem. Odcedzam makaron i wsypuję go na patelnię. Mieszam wszystko razem i przekładam na talerze. Teoretycznie można od razu wymieszać z cukrem, ale jeden lubi, jak jest mniej słodko, drugi bardziej. Tak więc na talerzach posypujemy cukrem – osobiście wolę trzcinowy – ładniej wygląda i bardziej mi smakuje (może to właśnie kwestia tego wyglądu)? I na koniec jeszcze łyżka dżemu malinowego dla zaostrzenia smaku. Szybko, smacznie i pożywnie :)
dokładnie smak dzieciństwa:)
ja nigdy nawet jako dziecko nie lubialem slodkości,pamiętam makaron wlasnej roboty /nieco szerszy niż na rosół/ posyoany skwarkani i rosdrobnionym serem
Brzmi ciekawie. U mnie skwarki jednak chyba bardziej były przy pierogach, jakoś nie kojarzę ich z makaronem. Ale w sumie czemu nie? :) Pozdrawiam.