Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Smażone patisony

Opublikowano: 03-09-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Komentarze: 0
Tagi: , , ,
Smażone patisony
Składniki
  • patisony
  • jaja
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie vegeta
  • olej

Czas przygotowania: 15 min


Przepis na: Smażone patisony

Share Button

Jaką alternatywę macie u siebie dla kotletów schabowych? U mnie były już różne próby, ale zawsze z niecierpliwością czekam, aż w ogrodzie pojawią się patisony. A kiedy już są, rosną w zaskakującym tempie i po kilku dniach są idealne do usmażenia.

Smażone patisony można równie dobrze podawać jako samodzielne danie, ale także w towarzystwie ziemniaków i jakieś surówki. U mnie dzisiaj gonitwa, więc patisony wystąpiły solo. Ale za to w postaci całej góry, bo wszyscy głodni :)

Jeżeli patisony są małe i mają miękką skórkę, wystarczy je obrać. Nie trzeba też usuwać gniazd nasiennych, ponieważ po usmażeniu pestki są naprawdę smaczne. Przy większych warzywach skórkę obieramy – schodzi dość łatwo, ale pod nią patison jest dość śliski, więc trzeba się uzbroić w dobrą obieraczkę i cierpliwość. No i jeśli pestki są twarde, usuwam całe gniazda. Następnie kroję każdego patisona na plastry o grubości około 0,5 cm.

Teraz już jest z górki – doprawiam patisony z obu stron solą i pieprzem. Można vegetą, jeśli ktoś lubi – ale radziłabym ją przesiać przez sitko. Zamaczam każdy kawałek w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę chwilę z obu stron, aby bułka uzyskała ładny, złocisty kolor.

Po usmażeniu przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć nieco tłuszczu. I daję patisonom chwilę, aby nieco przestygły – skubańce lubią trzymać ciepło, a po co sobie język parzyć ;) Po paru minutach są gotowe do jedzenia. Zdecydowanie polecam i mięsożercom, i wegetarianom. Smacznego!

Smażone patisony

Smażone patisony

Smażone patisony

Smażone patisony

Share Button

Napisz komentarz