Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Superkrucha szarlotka

Opublikowano: 04-09-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , ,
Superkrucha szarlotka
Składniki
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki cukru

Czas przygotowania: 10 min plus 10 min chłodzenie ciasta plus 50 min pieczenie


Przepis na: Superkrucha szarlotka

Share Button

Szarlotka na kruchym cieście – jedna z tych potraw, przy których chyba powinnam słuchać muzyki relaksacyjnej. Ciasto powinno być zagniatane szybko i jeszcze chwilę chłodzić się w lodówce. Tymczasem najpierw nie chce się kleić, a później się okazuje, że zamiast dłoni mam chyba grzejniki. I jak się nie zirytować? A z drugiej strony jakie to pyszne… ;)

Dzisiaj się zebrałam do pieczenia, rzuciłam w kąt całą inną pracę. I już wszystko było gotowe, ciasto wyjęte z piekarnika, wchodzę do kuchni i mało trupem nie padłam. Po gorącym cieście śladu brak. A jednak chciałam Wam pokazać je na zdjęciach. I co było robić? Drugi raz ta sama zabawa, żeby pustką dzisiejszy wpis nie świecił :)

A teraz do rzeczy. Zaczynam od ugotowania i wystudzenia jaj – białko można zużyć choćby na kanapkę, mnie są potrzebne żółtka. Kiedy jaja stygną, siekam masło, mieszając je jednocześnie z mąką krupczatką. Następnie przecieram żółtka przez sitko i dodaję do mąki. Jeszcze cukier puder. W miarę szybko zagniatam ciasto i formuję z niego dwie kule. Każdą zawijam w folię spożywczą i wkładam na 10 minut do lodówki.

Ciasto się chłodzi, a ja wykładam spód tortownicy (średnica 26 cm) papierem do pieczenia. Nastawiam piekarnik na 220 st. C – niech się grzeje.

Wyciągam jedną kulę i rozwałkowuję ją – jeśli ciasto za szybko się nagrzeje, będzie ciężko. Ale wtedy frustrację chowam do kieszeni i rozciągam ciasto palcami po dnie tortownicy, żeby je wyrównać. Następnie ciasto muszę nieco podpiec – można je w tym momencie lekko ponakłuwać widelcem, żeby nie powstał z niego balon. To podpiekanie trwa około 15 minut.

W tym czasie obieram jabłka i ścieram je na grubych oczkach. Jeśli są kwaśne, dodaję nieco cukru, jeśli dość słodkie, wystarczy doprawić je samym cynamonem.

Wyciągam ciasto z piekarnika i zostawiam na chwilkę, żeby odrobinę przestygło, po czym wykładam warstwę jabłek. Dzisiaj miałam wyjątkowo soczyste, więc przekładałam je tak, aby nie wlewać soku.

Jeszcze druga warstwa ciasta – wałkuję drugą kulę i kładę na jabłkach tak, aby szczelnie je przykrywało. Temperaturę w piekarniku zmniejszam do 200 st. C i piekę ciasto, aż uzyska złotobrązowy kolor – u mnie trwało to mniej więcej 35 minut.

Po tym czasie wyciągam ciasto i daję je na kratkę do studzenia lub "zawieszam" między dwiema deskami do krojenia. Najważniejsze, żeby dno tortownicy mogło oddychać.

Ostatecznie ciasto mam i nie omieszkam spożyć go z winem. Dzisiaj jeszcze jedna degustacja wina Celebro (facebook.com/KlubCelebro). Przyznam, że spróbowałam jeszcze przed ciastem ;) Jeśli lubicie wyraziste, różowe wina, to powinno Wam zasmakować. Ciasto jest dość słodkie, więc nieco ostrzejsze wino podkreśla subtelność ciasta. Smacznego!

Superkrucha szarlotka

Superkrucha szarlotka

Superkrucha szarlotka

Superkrucha szarlotka

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. Kamciss pisze:

    Wino od nich również posiadam i zastanawiałam się, jak wykorzystać ;) Przepis prezentuje się smakowicie :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

Napisz komentarz